Halv åtta hos mig- efterrätt
Vad kan vara våriga än rabarber? Eller godare för den delen? Tillsammans med jordgubbar och vaniljstång kokar du enkelt ihop en sötsyrlig och ljuvligt god kompott.Varva denna med krämig gräddyoghurt och knapriga, söta havresmulor så har du en spirande vårig och fantastiskt god dessert.
Rabarber- och jordgubbskompott (4 port.)
- 250 g jordgubbar
- 300 g rabarber, så röd som möjligt
- 3 msk vattenca
- 1 dl strösocker
- 1 vaniljstång
- 3 dl vispgrädde
- 1dl turkisk/grekisk yoghurt
- 2,5 dl havregryn
- 3 msk smör
- 3 msk ljus sirap
Skär jordgubbar och rabarber i mindre bitar. Blanda i en kastrull med vatten, socker och urskrapad vaniljstång. Låt koka ihop på svag värme, rör då och då. Koka tills allt mosat ihop sig, men några bitar får gärna vara kvar. Låt svalna. Vispa grädden och rör mer yoghurten. Blanda havregryn, smör och sirap i en stekpanna och låt smälta ihop. Stek på medelvärme tills smulet fått fin färg. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt svalna. Varva kompott, gräddyoghurt och havresmul i fina glas. Toppa med havresmul och servera!
Tips! Alla delar går bra att förbereda var för sig, men lägg ihop desserten precis innan servering så att smulorna inte mjuknar.