Mjuk clementinkaka
Det är ju inte klokt att det bara är två veckor kvar till advent! Härligt som bara den, och jag längtar mig nästan sjuk efter glögg, saffran och adventsljusstakar. Men traditionell som jag är skulle jag inte så mycket som smaka på en saffransbulle innan första adventshelgen, så än får jag hålla mig. Däremot finns det ju en hel del smaker som drar åt det juliga men ändå känns helt okej att använda i november, som t ex citrusfrukter. De har ju sin absoluta högtid nu och jag frossar i clementiner varje dag. Därför kändes det som en himla bra idé att testa att baka en kaka med clementin som smaksättning, det borde ju inte kunna bli fel? Och icke, det blev precis hur bra som helst. En lite saftigare och mer kompakt sockerkaka (tack vare filmjölk) smaksatt med både clementinskal och clementinsaft och vaniljsocker blev fasligt gott.
På den färdiggräddade kakan ringlade jag dessutom lite glasyr gjort på clementinsaft och florsocker för lite extra smak, och dekoration såklart! Perfekt till adventsfikor men även nu innan juletiderna tycker jag. Och en viktig sak, använd ekologiska clementiner eller var noga med att tvätta skalet ordentligt innan ni river det!
Mjuk clementinkaka med glasyr
- 125 g mjukt smör
- 2 dl strösocker
- 3 ägg
- 1 dl filmjölk
- 3 clementiner, skal och saft
- 3,5 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 tsk bakpulver saft från
- 1/2 clementinca
- 1 dl florsocker
Vispa smör och socker jämnt, vispa ner äggen ett i taget. Rör ner filmjölk och clementinsaft och skal. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en separat skål och rör sedan ner i smeten. Häll i en smord och mjölad kakform som rymmer 1,5 liter. Grädda i 175 grader i ca 30-40 min tills kakan är torr i mitten. Låt stå en stund i formen innan den stjälps upp. Låt svalna på galler. Blanda florsocker och clementinsaft och ringla över kakan. Dekorera ev med clementinskivor och pudrat florsocker.