Bananbröd
Jag är en receptsamlare av rang. Jag har recept sparade i bokmärken i surfplattan, massor av recept ”favoritade” på Instagram, markerade sidor i alla travar av mattidningar i bokhyllan, lappar med avskrivna recept från diverse kokböcker och så vidare. Tyvärr hinner jag ju aldrig laga eller baka i samma takt som jag sparar reccept för det dyker ju ständigt upp nya roliga recept jag hellre vill testa. Men ibland så bockar jag av något recept som legat och dammat väldigt länge.
Nu senast ett bananbröd vars recept jag har haft i flera år. Ett väldigt enkelt och väldigt gott recept visade det sig! Brödet är ett slags mellanting mellan bröd och fikabröd. Ett, tack vare bananerna, sött bröd med en liten hint av kanel som äts med smör och ost. Perfekt som kvällsfika, god helgfrukost eller mellanmål!
Bananbröd
- 2 bananer
- 2 ägg
- 1 1/2 dl vatten1 msk honung
- 2 dl rågsikt
- 3 dl vetemjöl1 tsk bikarbonat
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk kanel
- 1 tsk salt
- rapsolja/smör till formen
- ev. en banan till dekoration
Mosa bananerna och blanda med äggen. Rör ner vatten och honung och vispa till en slät smet. Blanda resten av ingredienserna och rör ner i bananblandningen. Smörj en avlång bakform (1,5-2 liter) med olja eller smör och klicka ner smeten. Dela ev en banan på längden och tryck försiktigt ner i smeten. Grädda i 175 grader i ca 40 min. Lägg ev över folie mot slutet om brödet börjar bli mörkt. Låt brödet svalna i formen och vänd sedan ut på en skärbräda. Skär i skivor och ät med smör och god ost!