Clementinpaj med mandelmassa
Jag skriver ofta att recept är enkla och går snabbt att göra, och det gillar jag ofta. Men jag kan också tycka att det är kul att ge mig på recept som både verkar lite krångliga och tar lång tid. Den här clementinpajen är inte särskilt svårt, men det tar tid då clementinerna först ska kokas i 2 timmar. Men god blir den, med fyllig citrussmak, sprött pajskal och och krämig konstistens från mandelmassan.
Perfekt med vispad grädde till! Receptet är från Allt om mat.Här har jag gjort pajen i en lite mindre avlång pajform, men receptet är för en vanlig springform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
Clementinpaj
- 4 clementiner (gärna eko)
- 400 g mandelmassa
- 4 ägg
- 50 g mjukt smör
- 2 msk vetemjöl
- 100 g smör
- 2 dl florsocker
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 1 ägg
Skölj clementinerna väl och lägg sen i en gryta med vatten. Koka clementinerna i ca 2 timmar, håll koll så inte vattnet kokar bort. Använd med fördel en stor gryta. Gör under tiden pajdegen. Tärna smöret och blanda med florsocker, mjöl, vaniljsocker och salt, gärna i matberedare. Tillsätt ägget och kör snabbt till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten. Nagga med en gaffel och låt vila i kyl en timme.
Ta upp clementinerna, dela på mitten och ta bort eventuella kärnor. Mixa grovt, med skal och allt. Riv mandelmassan fint och blanda med smör, ägg och dom mixade clementinerna. Vänd sist i mjölet. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen på 200 grader i ca 40 min. Täck med ett bakplåtspapper om den ser ut att bli för mörk. Se så att fyllningen har stannat, den ska vara helt fast. Låt pajen svalna. Pudra över florsocker. Servera med lättvispad grädde.