Honungsfudge
Ett nytt julgodis i år blev alltså honungsfudgen. Egentligen heter receptet mjölkchokladfudge, men då jag tycker att det fudgen smakar mer honung än choklad har jag döpt om den till honungsfudge. Konsistensen är mjuk och lite lik lonkakolor/vaniljfudge som brukar finnas bland lösgodiset, och med en söt honungssmak. Alldeles ljuvligt gott, och enkelt att göra. Testa!
Honungsfudge (ca 40 bitar)
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 50 gram smör
- 2 msk honung
- 100 gram mjölkchoklad
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt stå på medelvärme tills kolan kokat till 120 grader. När termometern visar 120 grader, dra kastrullen från plattan och rör ner smör & honung. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp igen 2 minuter. Stäng av plattan och tag kastrullen åt sidan. Bryt ner chokladen och rör om tills den smält helt. Häll upp fudgen i en form med bakplåtspapper, ca 15×25 cm om du vill ha en högre fudge.
Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan i kylen i några timmar. Skär upp i bitar och doppa eventuellt i florsocker så klibbar de inte ihop, och blir snövita och fina!