Morotsfrallor med havre
Söndagar är en typiskt bra brödbakardag tycker jag. Att tända ljus i köket, slå på en bra podcast, knyta på sig förklädet och stå vid köksfönstret och knåda en deg är en av de bättre helgsysslor jag kan tänka mig. Idag improviserade jag ihop ett gäng morotsfrallor med havregryn som blev väldigt bra! Rivna morötter ger både god smak och extra saftighet och havregrynen gott tuggmotstånd. Perfekt till kvällsmackan eller till helgfrukosten.
Morotsfrallor med havre (ca 12-15 st)
- 50 g jäst
- 5 dl vatten, 37 grader
- 2 msk rapsolja
- 1 msk honung1 tsk salt
- 1 finriven morot
- 1,5 dl havregrynca
- 10 dl vetemjöl special
- vatten+salt till pensling
- havregryn
Smula jästen och lös upp i vattnet. Tillsätt olja, honung, salt, morot och havregryn. Rör sedan ner mjölet, lite i taget till en mjuk och smidig deg. Täck bunken med plastfolie och lägg över en handduk, låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min. Häll ut degen på mjölad bänk och forma till en lång rulle. Skär i 12-15 delar och lägg på bakplåtspapper. Lägg över handduk och låt läsa 30 min. Pensla bröden med lite saltvatten och strö över havregryn. Sätt ugnen på 225 grader och ställ in en plåt. När ugnen är varm, dra över bakplåtspappret på den varma plåten och grädda i ca 10 min tills bröden fått fin färg. Låt svalna på galler.