Snurrade styckbröd
Jag tycker att många rätter nästintill kräver ett gott bröd till, i synnerhet grytor och soppor men även en risotto tycker jag gör sig bra med bröd till. Så till helgens skaldjursrisotto bakade jag ett superenkelt vitt bröd som jag snurrade till små avlånga styckbröd. Bröd till mat tycker jag inte behöver vara så avancerat med olika smaksättningar eller mjölsorter utan det räcker bra med ett enkelt vetemjölsbaserat bröd. Det ka ju trots allt bara vara ett komplement till matens alla smaker. Och dessutom är nybakat bröd med smör på så orimligt gott att några extra finesser knappast behövs.
Snurrade styckbröd (ca 25 st)
- 50 g jäst
- 5 dl ljummet vatten
- 3 msk olivolja
- 2 msk honung
- 1 tsk salt
- ca 12 dl vetemjöl
Smula jästen och lös upp den med vattnet. Rör ner olivolja, honung och salt. Arbeta in mjölet till en smidig deg som läpper från bunkens kanter. Täck med en handduk och låt jäsa til dubbel storlek, ca 1 timme. Häll ut degen på en mjölad yta och dela degen i ca 25 lika stora bitar. Tvinna varje degbit till en avlång snurr och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 40 minuter och grädda sedan i 200 grader i ca 10-12 minuter tills bröden fått fin färg. Låt svalna på galler.