Frasiga äppelknyten
Igår hade vi en mysig middag som avlutades med en alldeles fasligt god dessert, nämligen frasiga äppelknyten med vaniljglass. Ett egenkompinerat recept som blev riktigt gott! ”Julia, det här var verkligen gott!!” lät ett av omdömena. Och jag måste faktiskt hålla med. Jag var sugen på att göra en efterrätt med äpple men någon lite roligare än paj eller kaka och kom att tänka på smördeg som är lätt och tacksamt att använda. Det resulterade i varma frasiga smördegsknyten fyllda med äpple, mandelmassa, smör och kanel med vaniljglass till. Höstigt och härligt! Detta måste ni bara testa. Enkelt var det också!
Frasiga äppelknyten (4 st)
- en rulle kyld smördeg (hela går inte riktigt åt, frys in resten och använd en annan gång)
- 3 syrliga äpplen (svenska Discovery är min favorit!)
- 100 g mandelmassa
- 50 g smör
- 2-3 msk farinsocker (strösocker fungerar också, farinsocker ger en lite kryddigare smak)
- 2-3 msk kanel
- 1 ägg till pensling
Goda, syrliga svenska äpplen. Bästa frukten nu på hösten! Rulla ut smördegen och skär ut fyra rutor, ca 10×10 cm. Kavla ut dem något så att de blir lite tunnare.
Skala och tärna äpplena i små tärnignar. Lägg i en bunke. Pudra över farinsocker och kanel. Riv mandelmassan och tärna smöret i små tärningar. Vänd ner med äpplena. Blanda runt och fördela jämt på de fyra smördegsrutorna. Vik in hörnen mot mitten och nyp ihop kanterna så att ett fyrkantigt knyte bildas. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 10 minuter tills de fått fin färg och blivit frasiga.