Bryggeri Portvakten
Bryggeri Portvakten är ett litet bryggeri i uppstartsfasen. Här berättar ägaren själv om sin resa.
”Tomas Berglund, 44 år. Arbetar, som det framgår av namnet som portvakt (fastighetsskötare) Har väl som alla, alltid gillat öl, men i de sena 30 började smaken för Guinness växa sig starkare. Guinness var i ett par år hushållsdrycken J.Bryggarhunden är för övrigt en mörk boxer med det underbara namnet, Guinness. Sen kom Ipan !. Vart frälst i denna, för mig nya dryck och humletorsken i mig vaknade. Började läsa lite om humle. I samma veva började inköpen på bolaget dra iväg i pengar. Började undra varför vissa drycker kostade så mycket mer än andra. Det ledde till att jag började undra över hur svårt det kunde vara att brygga den typen av öl jag hade förälskat mig i (IPA). Eller god/bra öl över huvud taget.
Så, genom ett antal böcker och mycket sökande på nätet kom jag fram till att en Coopers öl-sats vore ett bra första steg. Smakade sådär, men bryggaren i mig hade vaknat. Men verkade lite för simpelt, och inte kunde jag kategorisera det i facket god/bra öl.
Tack vare, eller på grund av min personlighet, som innebär ett gravt förakt mot att inte förstå saker & ting så gjorde det att jag sökte efter ännu mer efter information. Ett stort tack till alla youtubare i staterna. Kan säga att 80% har jag lärt mig därifrån ! Främst gällande utrustning/teknik.
Så, 2009 satte jag mig i bilen och stack till Vallentuna (humlegården). Införskaffade Kvarn MM3, Kastrull 36 liters, malt och humle. Jästen glömdes bort i hetsen. Införskaffades lokalt vid senare tillfälle.
Kylväska 25 L (mäskkärl) från Clas Olsson. Slaktade en gammal restaurangspis och tog till vara på den största plattan 3200Kw, skruvade på ett par ben på den och en vanlig stickkontakt. Bodde då i hus, så garaget vart mitt bryggeri. Har sedan dess misslyckats med sissådär 6 brygder. Till jag kom på att det lönar sig att byta jäs kärl ofta. Flyttade från huset 2011 och hyr sedan dess en källarlokal på 65 Kvm. Ett rum för bryggning, ett för lite träffar/ölprovningar samt ett lagerutrymme.
Bryggeriets Kapacitet :
I dagsläget kan jag endast brygga i min kastrull på 36 liter.
1st 300 liters kärl & 2 st 100-liters kärl är under konstruktion. Dessa kommer att vara helt datorstyrda. Har hållit på med dem sedan flytten 2011. Då jag enbart har möjlighet att arbeta med dessa på fritiden. Plus att all svetsning är i rostfritt, så måste kärlen åka fram och tillbaka till en firma som hjälper mig.
Så mitt mål är att kunna brygga 20-250-liters batcher. Så, under 2013, tar Bryggeri Portvakten klivet från Nano till Microbryggeri.
Har egentligen bara ett kommersiellt mål med Bryggeri Portvakten, och det är att ha en kran på Bishop arms i Västerås. Sammarbete med dem är påbörjat i smyg. Men egentligen den enda anledningen till att jag startar ett företag. Ett av stegen J.
Bryggeriets Filosofi:
Kort sagt, brygga öl som jag själv tycker om. Lite klyschigt, men inte desto mindre sant. Men favoriter är stout/porter och framför allt ipor. Gärna Imperials. Just nu har jag en hel del hjorton-öl på lagring. En porter med vatten & hjortron från funäsdalen. Hjortron-lager, hjortron-stout, hjortron/lakrits-stout. Även en hjorton-ale. Skitkul att snöa in på vissa teman. Våga testa. Ska tillsammans med en gästbryggare göra en svartvinbärs-öl i vinter.
Bryggeriets framtidsplaner :
Under första kvartalet 2013 intar bryggeriet nya lokaler. Vansinnigt mycket att göra, för att få lokalerna anpassade & godkända. Därför stängde bryggeriet ned för allmänheten vid årsskiftet. All ork samt alla pengar måste investeras i lokalerna samt få ordning på kok,mäsk och jäskärl.