Citrontiramisu

Den italienska efterrätten tiramisu är en av mina absoluta favoriter bland desserter. Krämigt och makalöst gott med söta, kaffedränkta kex varvade med gräddig mascarponekräm. Men vad händer om man byter ut kaffet mot en citrussockerlag och toppar hela härligheten med färska hallon? Jo, man får en urgod citrontiramisu som är både söt, syrlig, fluffig och smakar som en sommardag.

Så det tycker jag ni ska göra nästa gång det vaknas dessert. Ni kommer inte att bli besvikna! Och viktigt, gör desseren dagen innan den ska ätas så att kexen och krämen riktigt hinner gotta ihop sig.

Citrontiramisu (6 port.)

  • 1 citron
  • 1 lime
  • 1/2 dl florsocker 
  • 2 ägg
  • 1/2 dl florsocker
  • 250 g mascarpone
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl grädde 
  • 100 g savoiardkex 
  • färska hallon

Riv av skalet på citronen och limen. Pressa ut saften. Blanda skal och saft med florsocker. Ställ åt sidan. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa äggulor och florsocker fluffigt i en annan bunke. Vispa ner mascarpone och vaniljsocker. Vispa grädden fast i en tredje bunke.

Vänd ner grädden i mascarponesmeten och vänd till sist ner äggvitorna. Doppa kexen i citron/limeblandingen så att de är helt dränkta och lägg hälften av dem i en liten form. Bred över hälften av mascarponekrämen och lägg på resterande kex. Bred över resten av krämen och plasta. Ställ i kylen över natten. Ta fram och dekorera med hallon och pudrat florsocker.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search