Knäck med flingsalt
Knäck är väl kanske det allra mest klassiska julgodiset? Ingen jul utan knäck, det håller ni väl med om? Dessutom är det ju så rysligt enkelt att göra.
Det enda pilliga kan väl vara att fylla formarna, men jag ger er samma tips som tidigare år; häll upp smeten i en kanna med pip så går det lätt att hälla. Dessutom är det extra bra om kannan kan micras, så är det enkelt att värma upp smeten igen om den hinner stelna och bli seg. Och, torka av en bricka med en fuktig trasa innan ni ställer upp formarna så fastnar de lite med botten och står still. Lycka till med knäckkoket! Förresten, i år toppade jag några av knäcken med lite flingsalt eftersom kola+ salt är en ljuvlig kombination, och jodå, det blev fantastiskt gott! Testa!
Knäck (ca 50 st)
- 2 dl strösocker
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl grädde
- fling
- salt
Blanda allt i en tjockbottnad, gärna vid kastrull. Koka upp och koka på medelvärme tills smeten är 120 grader eller klarar ett kulprov. Häll upp i en liten kanna och fördela i knäckformar. Strö över lite flingsalt och ställ kallt.