Mandelfrikadeller i tomatsås
Det känns som att jag är lite sist på bollen med att tipsa om detta recept som florerat på internet åtminstone senaste året. Det har stått på min ”att testa-lista” länge men först härom dagen blev det äntligen av att jag lagade och åt dessa godningar. För vad är det då för recept? Jo, nämligen mandelfrikadeller! En vegetarisk liten boll bestående av bl. a mandel, ströbröd, ost och lök får en nära på läskigt köttebullelik smak.
Och då menar jag inte hemmagjorda köttbullar utan köpta sådana. Det kanske inte låter så positivt i era öron, men det är det för dessa bollar är riktigt goda! De får en härligt god och tuggig konstistens (inte så smulig som många vegetariska bollar/biffar får) och god, mustig smak. Jag vände ner de färdiga frikadellerna i tomatsås och serverade med spaegtti, men de går förstås lika bra att äta med potatis och lingon eller till det kommande påskbordet.
Mandelfrikadeller i tomatsås (4 port.)
- 100 g finmixad sötmandel
- 1,5 dl finriven (lagrad) ost
- 1,5 dl ströbröd
- 2 msk finhackad gul lök
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk peppar
- 3 ägg
- 2 msk vatten
- grönsaksbuljong att koka i
- smör/olja att steka i
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- olivolja
- 1 burk goda krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk honung
- salt & svartpeppar
- basilika och oregano (gärna färsk)
Blanda samtliga ingredienser och forma små bollar (1 rågad tesked per boll, de sväller vid kokningen). Koka upp grönsaksbuljongen. Koka försiktigt bollarna i buljongen 6-7 minuter. Ta upp bollarna med hålslev, låt rinna av och stek dem gyllene, 2-3 minuter.
Hacka lök och vitlök fint och fräs mjuk i olivolja. Häll på tomaterna och tomatpuré. Smaksätt med honung, salt och peppar. Låt puttra minst 10 min men gärna längre. Smaka av med kryddor.
Vänd ner de färdiga frikadellerna i tomatsåsen och servera med nykokt spagetti.