Varm kronärtskocksdipp

Hej på er! Ja, vad hände där strax före midsommar? Sommaren och ledigheten kom liksom över mig och i samma stund glömde jag bort såväl dator som blogg. Dessutom har en sötaste lilla kattunge flyttat in hos oss sedan några veckor tillbaka vilket gjort att fokus har legat någon helt annan stans. 

Men här är jag igen och några smarriga, somriga recept har jag nog samlat på mig under veckorna. Vi börjar med gårdagens trerättersmiddag som jag bjöd min syster och svägerska på. Vi har nämligen gått laget runt nu på Halv åtta hos mig-utmaningen, så nu var det återigen min tur!

Sommardukning i vitt och blått med ängsblommor i vasen och urtjusiga Ostindia-servetter i glasen. Såhär såg menyn ut: Förrätt: Varm kronärtskockdipp med smörstekt bröd Varmrätt: Kantarellpaj med parmesankräm och trädgårdssallad Efterrätt: Pavlova med mascarponekräm, kolasås och sommarbär Det blev riktigt gott och jag kan lova att vi blev mätta! Förrätten blev jag inspirerad till i webb-tvprogrammet ”På middag hos Hannah & Amanda” där de lovordar den amerikanska förrätten med kronärtskockor.  

Och det med rätta, det blev väldigt gott! (Kan inte bli så mycket annat när både majonäs och parmesan ingår i rätten…) Salt och krämigt och med god smak från kronärtskockor och gratinerad parmesan i en varm liten gratäng som man doppar smörstekt bröd i, eller snarare brer på på brödet. Hembakt bröd blir pricken över i:et!

Varm kronärtskocksdipp med smörstekt bröd (4 port.)

  • 390 g kronärtskockshjärtan (konservburk)
  • 1 gul lök
  • 1 dl majonäs
  • 1 dl riven parmesan 
  • skivat gott bröd + smör att steka i

Häll av kronärtskockorna och skär i små bitar. Hacka löken och blanda med kronärtskockshacket. Fördela i 4 porttionsformar eller en liten gratängform. Bred över majonäsen och strö på parmesanen. Gratinera på 200 grader i ca 12 min tills ytan fått fin färg.

Stek brödet i smör på båda sidor så att det blir frasigt och servera med gratängen/dippen. Det brödrecept jag använde var DETTA, ljusa enkla och riktigt goda baguetter. Gott både till mat och som frukostbröd dagen efter!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search