Överjästa öltyper

Pale Ale

Pale Ale är en ljus till medelmörk brittisk ale. Smaken kan variera men är alltid fruktig och har en viss karamellighet. En öl som är lätt att tycka om. Alkoholstyrkan ligger kring 5 procent.

Exempel: Bishops Finger, Sleepy Bulldog Pale Ale

American Pale Ale

Det som skiljer en amerikanska pale ale, en APA, från en ursprunglig brittisk pale ale är framförallt att den amerikanska är kraftigare humlad. Oftast med amerikanska humlesorter som ger ölet citrus- och talltoner.

Exempel: Sierra Nevada Pale Ale, St Eriks APA

India Pale Ale

En IPA är starkare och mer humlad än en vanlig pale ale. Historien säger att öltypen tillkom för att ölet skulle tåla de långa transporter, från England till Indien, som Ostindiska kompaniet genomförde på 1700-talet. Huruvida det är hela sanningen tvistar de lärde. Precis som för american pale ale så är de amerikanska varianterna än mer humlade. Alkoholstyrkan brukar ligga mellan 6 – 8 procent.

Exemepel: Brewdog Punk IPA, Brooklyn East India Pale Ale,

Dubbel IPA

Dubbel IPA, eller Imperial IPA, är ännu ett steg uppåt på skalan. Här är ölet fullproppat med både humle och alkohol. Alkoholstyrka börjar på 8 procent och kan i vissa sorter nå ända upp till 12 procent. Det är dock inte bara alkoholstyrkan som är det anmärkningsvärda i denna öl utan i allra högsta grad även humlen. Humle sätts på både första och andra plats. Humlemängderna ligger ofta runt 20 gram/ liter öl vilket kan jämföras med moderna industrilager som innehåller 1-2 gram/liter öl.

Black IPA

Black IPA är en IPA som färgsatts med svartmalt eller rostat korn. Smaken skall vara lätt och blommig med endast en svag ton av rostat i bakgrunden. En ny öltyp som utvecklats i nordvästra USA i ett område kring Cascade-bergskedjan. Den kallas därför ibland för Cascadian Dark Ale.

Brown Ale

Brown ale är en brittisk ale med lite mörkare färg än en pale ale. Ofta används brown malt för att ge den dess rätta färg. Smaken skall vara något maltigare än en pale ale. De amerikanska varianterna har, precis som andra amerikanska öl, en tydlig gräsig citruston som kommer av att humle har tillsats vid jäsningen, så kallad torrhumling. Alkoholstyrkan ligger på 4,5 – 6 procent.

Porter

Porter är en öltyp med stora mängder av olika rostade malter. Smaken har drag av kaffe och choklad vilket förklarar att ölet passar så bra till kladdkaka. Namnet lär komma från att bärarna, de så kallade porters, i Londons hamn uppskattade denna stärkande öl. Kring sekelskiftet 1900 dracks denna öltyp ofta varm. Alkoholstyrka på mellan 5 och 7 procent.

Stout

Stout hette ursprungligen stout porter, där stout betydde stark. Idag blandas begreppen stout och porter ganska godtyckligt. Generellt skall dock smaken vara torrare i en stout än i en porter. De innehåller ofta rostat korn istället för rostad malt. Alkoholstyrkan ligger kring 4,5 procent till 6 procent.

Imperial Stout

En Imperial Stout är en kraftig stout, eller kanske egentligen en porter, som skapades för att tåla att exporteras till Ryssland. Därför kallas den många gånger också för Russian Imperial Stout. Smaken är fullproppad med choklad, kaffe och lakrits. Avslutningen är vanligtvis lite syrlig. Den blir bara bättre och bättre av att ligga i ölförrådet. Alkoholstyrkan ligger kring 8 – 12 procent

Weissbier

Sydtyskarnas weissbier är ett veteöl innehållande minst 50 procent vetemalt. Färgen är ljus och skummet överväldigande. Den är inte filtrerad vilket gör att ölet är disigt och ofta har jästfällning i botten av flaskan. Smaken är syrlig med toner av skumbanan och jäst. En öltyp som för många är ett måste under sommarmånaderna. Alkoholstyrkan ska vara runt 4 -5 procent.

Barley Wine

Stark öltyp, ofta över 10 procent. Smaken domineras av russin och karamell. Skall helst ges ett par års lagring för att inte upplevas allt för alkoholstark. Drick med fördel i en liten konjakskupa framför brasan efter en dag i skidbacken.

Belgisk Blonde

Belgisk version av pale ale som är förhållandevis ren i smaken. Som de flesta belgiska öltyper påverkas smaken genom jästvalet. I en blonde är de typiskt belgiska smakerna av kryddnejlika och frukt dock ordentligt nedtonade i syfte att attrahera en bred publik. En blonde bör ha en alkoholstyrka på 5,5 – 7,5 procent.

Belgisk Dubbel

Lite starkare och mörkare öltyp än blonde. Bryggdes första gången år 1856 av Westmalle. Typiskt belgisk smak med rejäla doser av frukt och kryddnejlika. Smaken skall domineras av maltsötma, och alkohol med toner av kola och choklad. Alkohlstyrka på 6 – 7,5 procent.

Belgisk Trippel

Ett ljust belgiskt öl som är betydligt mer alkoholstarkt än en vanlig blonde. Ofta runt 10 procents alkoholstyrka. Smaken domineras av kryddnejlika och mandelmassa, med viss blommighet.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search