Marbäcks öl

Öl och bastu!

Vi måste nog börja med att förklara hur vi halkade in på detta ämne. Under ett antal år har vi på höst- och vinterhalvåret badat bastu på söndagskvällarna och vad passar bättre efter ett bastubad, jo nämligen en rätt kyld, rätt upphälld, skummande öl. Bara att se ett lagom immigt glas fyllt med härlig öl, kan ju få vilket öga som helst tårfyllt av glädje.

Nåväl, de första åren efter bastubadet blev det som för många andra de vanliga lagerölen Carlsberg, Spendrups o.dyl. Hösten 2005 när vi skulle börja bada bastu efter sommaruppehållet, hittade Timo ett antal lageröl som gått ut bäst-före-datum. Vad göra? Dricka och tro att inte magen vänder sig ut och in, eller hälla ut dem i vasken? Istället sökte vi hjälp på nätet. Vi fick ganska snabbt svar från en kille som heter Per och är ordförande i Gävle ölsällskap. ”Smakar ölen inte illa så drick” var svaret och det var ju tur för det känns inte kul att hälla ut något gott som öl, även som Per sa ”Det som inte dödar, det härdar”. Det blev ganska mycket mailande med Per i Gävle ölsällskap och snart hade han väckt tanken med att börja smaka öl och poängbedöma.

Poängbedömning

Så varje söndagskväll (under vinterhalvåret) efter bastun provsmakar vi två nya öl, som vi sedan poängbedömer i allt från färg, skum, sötma och beska till lukt, friskhet och varaktighet, vad ölen kan passa till.

Så efter att ha provat massa öl och varit på ölmässor m.m så blev intresset av att göra egen så spännande så vi beslöt oss i Nov-11 att göra en provbryggning. Fick ihop ca 8 liter färdig öl och det var med stor spänning vi provsmakade första flaskan och vi tyckte båda två att den blev helt ok.

Intresset tog dock inte slut där så då började vi kolla runt på nätet och pratade med folk som kunde branschen och är numera på gång att starta ett microbryggeri.

 
Idag har vi bryggt en ljus lager, Kapten Olle och en mörk lager, Sméa Kalle.

Info

Grundat: 2012
Var: Ulricehamn /Marbäck
Bryggare: Timo Hokka
& Tomas Sjögren

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search