Mjölkchoklad- och apelsinfudge

Nu ska jag presentera årets godaste julgodis för er, så läs noga. För det handlar nämligen om den lenaste och krämigaste lilla godbit som man kan tänka sig, med två av julens bästa smaker i kombination… Låt mig presentera mjölkchoklad- och apelsinfudge!Behöver jag säga mer?

Jag tycker att choklad med apelsinsmak är bland det godaste som finns (ni vet, Romerska bågar, Apelsinkrokant…) så jag tänkte att att dessa smaker tillsammans i en fudge borde bli gott. Ljus choklad som får smälta ner i fudgesmeten och så färskrivet apelsinskal på i smeten och ovanpå bitarna. Och helt rätt, det blev urgott! Dessutom är det inga svårigheter att få till dessa sötsaker. En kökstermometer gör kokningen enklare, men det gamla hederliga kulprovet fungerar också, dvs att klicka ner lite smet i kallt vatten och se om det går att forma en kula av smeten = fudgen är klar!

Eftersom experimentet blev så bra så bestämde jag mig för att detta får bli mitt bidrag till Arlas sida ”Bloggarnas julgodis” som jag blivit inbjuden till, där olika bloggare tipsar om sin bästa sötsak till julen. Kika in där för en drös recept! Och ett annat tips; Arla anordnar även en julgodistävling där alla kan tävla med sitt bästa julgodisrecept och ha chansen att vinna ett hembesök av Årets konditor.

Mjölkchoklad- och apelsinfudge

  • 3 dl grädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 msk honung
  • 50 g smör
  • 1 nypa flingsalt
  • 100 g ljus choklad
  • 2 apelsiner 
  • neutral olja till formen

Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad vid kastrull. Rör om och låt koka upp. Koka sen på medelvärme och rör då och då (håll koll och akta så att den inte bränns) tills fudgen nått 120 grader eller klarar ett kulprov. Ta kastrullen från plattan och rör ner honung och smör. Koka upp igen och låt småkoka 2-3 minuter. Ta kastrullen från plattan igen och rör ner flingsalt, hackad choklad och rivet skal av en apelsin. Rör till en slät smet och häll upp i en oljad form ca 20 x 20 cm.

Riv skalet av den andra apelsinen, gärna med ciseleringsjärn så att du får långa fina strimlor, och strö över. Låt fudgen svalna och ställ sedan kallt men skär upp den innan den stelnat helt. Eller ta fram den och låt mjukna lite i rumstemperatur innan den skärs upp i lagom stora rutor. Förvara i tätslutande burk i kylen med smörpapper emellan.

Ingredienserna till fudgen. Och ett litet tips, med ekologiska ingredienser blir fudgen extra god! Med ett ciseleringsjärn får man fina långa skalstrimlor. Strö över den färdiga fudgen när det svalnat något så att alla skal inte bara sjunker ner. Så, färdigt att duka upp på julens fikabord! Ni ser hur gott det här är, eller hur? Testa dessa godbitar i jul, jag lovar att ni inte kommer att ångra er!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search