Påskiga citronbiskvier
Nu börjar det (äntligen) dra ihop sig mot påsk, närmare bestämt om två veckor. Jag ska fösöka bjuda på diverse påskrecept (och förhoppnignsvis ett och annat pyssel) under kommande veckor. Först ut är påskiga minibiskvier med citronsmörkräm och vit choklad. Söta i dubbel bemärkelse, men också lite syrliga tack vare både citronskal och saft i smörkrämen.
Urgott tillsammans med seg mandelbotten och söt vit choklad. Biskiver både känns och ser lite avancerat ut, men icke! Lite pillrigt är det förstås, särskilt om man gör minivarianter. Men svårt är det inte. Testa! Och varför inte fylla ett påskägg med dessa små godbitar och ge bort till någon i påsk.
Påskiga minibiskvier med citron (ca 15-20 st)
- 200 gram mandelmassa
- 1 äggvita
- 100 gram rumsvarmt smör
- 1 äggula
- 0,75 dl florsocker
- skal + saft av en halv citron
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g vit choklad
- fint strössel
Riv mandelmassan i en bunke och rör ihop med äggvitan. Spritsa ut klickar stora om en femkrona på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten på ugnen i cirka 10 minuter, de ska fortfarande vara lite sega i mitten. Låt bottnarna svalna. Rör ihop smör, äggula och forsocker till en slät smörkräm. Smaksätt med citron och vaniljsocker, smaka av! Spritsa eller bred krämen toppigt på undersidan (den som varit neråt plåten) av mandelbottnarna och ställ i frysen. Smält under tiden chokladen i vattenbad. Ta fram de kalla biskvierna och doppa smörkrämsdelen i chokladen. Strö över fint strössel och låt stelna i kyl.
Förvaras i kyl och går utmärkt att frysa!