Klassisk knäck

Ni måste ju få recept på vanlig knäck också! Jag tycker att knäck ska vara riktigt hård så att man få knapra sig igenom den, men vill man ha en mjukare knäck är det bara att korta koktiden lite. Och receptet då? Jo, precis hur lätt som helst!

Knäck (många)

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl grädde

Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Koka på medelvärme utan lock, rör om då och då tills smeten klarar ett kulprov (dvs droppa lite smet i kallt vatten- går smeten att forma till en kula är det klart!). Har du en kökstermometer är det ännu enklare, koka bara till 122 grader, då är det klart. Häll upp smeten i formar och låt stelna i kylen!

TIPS 1: För att det inte ska bli ett hav av knäcksmet med små formar flytandes här och var så är det allra bästa sättet att torka av en plåt eller bricka med en fuktig trasa och därefter ställa på formarna, så fastnar de lite och välter inte så lätt. Häll sedan upp knäcksmeten i en liten kanna (typ mjölkkanna) med ”pip”, så får man en smalare stråle som är lättare att träffa formarna med. Lycka till!

TIPS 2: Smaksätt knäcken! Är du trött på vanlig knäck så går det alldeles utmärkt att tillsätta någon rolig smak i knäcksmeten när den är färdigkokad. Förslag:

* En näve krossade polkagrisar* Någon dl finhackade jordnötter
* Ett paket saffran* Rivet skal av två stycken citron/apelsiner/limefrukter* Några matskedar honung

Fler förslag?

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search