Lördagsspecial: Småkakor

Jag tycker att det känns som att den klassiska småkakan har fallit i glömska. Det vimlar av recept på godisfyllda kladdkakor, bakverk med nutella, prinsessemlor och jag vet inte allt. Gott och kul förvisso, men den blygsamma lilla småkakan har liksom försvunnit bland alla dessa sepxiga bakverk. Och det finns ju något som är himla trevligt med en kakburk fylld med små godbitar, gärna så små att man kan äta många! Dessutom är ju småkakan den perfekta ha-på-lut-i-frysen-kakan när kaksuget sätter in eller fikagästerna knackar på dörren. Här har ni, som sig bör, sju sorters kakor! 

Blåbärssnitt

Både fina och goda är dessa mördegskakor med både sylt och glasyr. Gillar man inte blåbär (vem gör inte det?) så går det förstås bra att byta ut blåbärssylten mot någon annan sylt. 

Milanopinnar

Små pinnar fullproppade med mandelmassa och därmed ljuvligt goda. Toppa kakorna med flagad mandel, pärlsocker eller något fint strössel.

Körsbärsgrottor

Jag är väldigt förtjust i allt som smakar körsbär, såväl godis och kakor som paj och glass. Dessa små godbitar består av god vaniljsmakande mördeg och söt körsbärssylt. Mums!

Vaniljhorn

Tänk att tre ingredienser kan ge så goda kakor! Riktiga tantkakor som är superenkla att göra och hur goda som helst.

Chokladdrömmar

Drömmar är gott och choklad är gott, så varför inte kombinera dem? Superspröda och ljuvligt goda. 

Jitterbuggare

I denna kaka med sitt märkliga namn samsas två riktiga godsaker; mördeg och maräng. Lite pyssliga att baka men väl värt besväret. 

Bondkakor

Denna superklassiker till kaka som är lite lagom seg och full av grovhackad mandel. Min bästa småkaka!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search