Potatisbullar med ost och svampfräs
Nya vardagsrätter är ju alltid välkommet, och i en av mina nya koköcker hittade jag en perfekt sådan som är både lättlagad, billig och urgod. Potatisbullar med ost och så ett ”svampfräs” på sidan av. Potatisbullar är sedan tidigare en riktig favorit (särskilt de man fick i skolan var ju fantastiska!) och lägg sedan till en god riven ost i smeten, så kan ni ju ana hur gott det blir. Svampfräset är något så enkelt som lök, champinjoner och bladspenat som fått fräsa ihop. Servera med lite lingonsylt till och du har riktigt god, vegetarisk husmanskost på tallriken!
Potatisbullar med ost och svampfräs (4 port.)
- 1 kilo potatis
- 75 g ost, gärna lite starkare t ex prästost
- 2 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 2 msk smör
- 300 g champinjoner
- 1 gul lök1 msk smör
- 100 g bladspenat
- salt & peppar
Skala och skär potatisen i små bitar och koka mjukt. Låt potatisen rinna av, mosa och låt svalna. Riv osten grovt och blanda med postatisen tillsammans med ägg, mjöl och salt. Forma till små, platta potatisbullar och stek på medelvärme i smör tills de fått färg och är genomstekta, ca 3 min på varje sida. Håll varmt. Akär svmapen i mindre bitar och finhacka löken.
Fräs svampen i en torr stekpanna tills all vätska kokat in. Klicka i smör och stek tillsammans med löken tills svampen fått färg. Vänd ner spenaten och smaka av med salt och peppar. Servera till potatisbullarna tillsammans med lingonsylt.