Quinoagryta med mexikanska smaker
Idag gjorde jag en så otroligt god gryta, dock kan kan inte ta åt mig det minsta av äran utan det är helt och hållet bloggen Vegetarisk måndags förtjänst, även om jag ändrat någon liten detalj. Denna perfekta höstgryta består av ganska många ingredienser, men skräms inte av det; det mesta är billiga råvaror och en del grejer har ni säkert hemma! Dessutom kräver rätten minimal arbetsinsats, det är bara att hiva ner allt i en gryta och låta det koka ihop i ca 20 minuter.
Perfekt vardagsmat! Egentligen ska grytan toppas med avokadobitar, men den här bilden är från dagen efter när jag åt grytan till lunch, och då hade jag ingen avokado kvar. Men det rekommenderar jag verkligen att ha till!
Quinoagryta med mexikanska smaker (4 port.)
- 1 msk olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- 1 rödlök
- 2 tsk spiskummin
- 1 tsk chilipulver
- 1 röd paprika, hackad
- 2 ½ dl quinoa
- 2 ½ dl vatten
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 1 burk svarta bönor (250 g avrunna)
- 400 g hela tomater på burk
- 2 dl majskorn
- salt & svartpeppar
- 1 avocado, i bitar
- saft från 1 lime
- 2 dl tjock yoghurt (grekisk/turkisk/rysk)
- 1 msk örtsalt
Hetta upp olivolja i en gryta. Skala och hacka lök och vitlök, hacka chilin. Lägg i hacket i grytan och fräs tills det mjuknat utan att ta färg. Tillsätt spiskummin och chilipulver och fräs med löken. Tillsätt därefter vatten, tomater, quinoa, bönor, majs, paprika och grönsaksbuljong. Låt koka upp och sänk värmen, lägg på ett lock. Koka tills quinoan är färdig, cirka 20 minuter. Rör ner limejuice, smaka av med salt och peppar. Toppa med avocado!
Rör ihop yoghurt och örtsalt (eller andra goda kryddor) och servera till.