Närke Kulturbryggeri

Öl är Konst! – Beer is Art! – Since 2003!

Närke Kulturbryggeri är ett litet bryggeri beläget i Grenadjärstaden i Örebro. Bryggeriet startade i mars 2003 och sedan 2004 brygger vi flera olika sorters smakrika öl, allt från ljus ale till svart porter.

Närke Kulturbryggeri ägs och drivs av ölentusiaster. Vi vill sprida kunskap om öl och bidra till ett bredare och mer varierat ölutbud. På så vis hoppas vi kunna motverka likriktningen av ölutbudet och därmed också bidra till en förändrad syn på ölkultur.

Öl är världens mest utbredda dryck – näst vatten, så visst är det förvånande att det mesta öl som dricks i Sverige är av en enda öltyp, nämligen fabriksproducerad ljus lager med låg eller ingen humlearom. Ölkonsumtionen i resten av världen ser likadan ut. Därför inriktar vi vår produktion på olika sorters öl, såsom ale, stout, porter och specialöl. Närke Kulturbryggeri vill vara ett alternativ till ölindustrins slätstrukna öl.

Närke Kulturbryggeri är gammalt och nytt på en och samma gång. Vår produktion är småskalig och hantverksmässig. Ölbryggning är en mångtusenårig konst och vi brygger på gammaldags vis med modern kunskap och förstklassiga råvaror. Allt vårt öl är ofiltrerat och opastöriserat, tillverkat på ett naturligt sätt, vilket främjar smak och karaktär. Flera av våra ölsorter går bra att lagra i många år.

Det kan ibland vara svårt att få tag på vårt öl, då vi endast säljer till ett antal mer eller mindre oberoende kvalitetspubar och restauranger med stort intresse för öl, främst i Örebro, Stockholm och Göteborg, men även på andra orter, både i Sverige och utomlands. Vi säljer nästan uteslutande vårt öl på fat.

Närke Kulturbryggeri kan inte köpas upp och förstöras!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search