Rödbetsbourguignon

Såhär års när hösten börjar smyga sig på brukar det ju bli ett fasligt tjat i tidningar och tv-program om alla ”mustiga höstgrytor” som ska lagas. Och visst, jag är den första att säga att jag så smått börjar tröttna på sallader och kall mat och istället sneglar allt mer åt gryt- och gratängrecepten. Dock förknippas kanske just grytor ofta med kött, men så behöver det inte alls vara. Goda (och mustiga!) vegetariska grytor finns det gott om, t ex rödbetsbourguignon!

Alltså en vegetarisk variant på den klassiska franska köttgrytan. Första gången jag gjorde detta var i julas när jag fyllde 25 och hade en födelsedagsmiddag där jag ville servera boef bourguignon. Dock var några av gästerna vegetarianer så jag chansade helt enkelt och gjorde en liten gryta med rödbetor istället för kött, och det gick hem!  Höstiga färger och smaker.

Denna gryta invigde jag även september och den officiella hösten med ikväll. Varmt, rejält, matigt, mättande och gott. Grytan tar sin lilla tid att koka (beroende på rödbetornas hårdhet) så det är inget man svänger ihop på en kvart, men den är väl värd väntan kvällar när man har lite extra tid över.

Rödbetsbourguignon(4-5 port.)

  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • rapsolja
  • 4 morötter
  • 8 små rödbetor
  • 3 lagerblad
  • 2 tsk timjan
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 2,5 dl rött vin
  • 3 msk vatten + maizena till redning
  • ca 15 små champinjoner
  • ca 10 steklökar
  • salt & svartpeppar 

Skala och hacka lök och vitlök och stek mjuk i olja i en stor gryta/traktörpanna. Skala och skiva morötter grovt, skala och klyfts rödbetorna. Lägg morötter och rödbetor i grytan tillsammans med lagerblad och timjan. Fräs några minuter. Slå på tomatpuré, buljong och vin. Låt koka ca 30 min tills rotsakerna är mjuka. Stek under tiden champinjoner och steklökar mjuka och gyllenbruna i lite olja. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten till lagom konsistens. Tillsätt svamp och lök och smaka av med salt, peppar och ev mer timjan.

Servera med någon form av potatis; kokt potatis, hasselbackspotatis eller aom här; potatismos.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search