Rödbetspaj med fetaost och timjan
Rödbetspaj är något som jag kanske konstigt nog förknippar med julen. Vi har nämligen haft rödbetspaj på julbordet på släktens stora julkalas i alla år, så nu är rödbetspaj julmat för mig! Men det är ju faktiskt så gott att det måste ätas oftare så härom dagen testade jag att göra en ny variant än den jag brukar äta.
I den här pajen är det ingen klassisk äggstannig utan en krämig yoghurtröra istället och dessutom två sorters ost, honung och timjan. Hur gott som helst! Ett riktigt enkelt recept, men paj tar ju alltid lite tid att göra. Vill man göra det enklare för sig kan man köpa färdigkokta rödbetor (brukar finnas på grönsaksavdelningen) så slipper man kokningsmomentet.
Rödbetspaj med fetaost och timjan (4-5 port.)
- 3 dl vetemjöl
- 125 gram smör
- 1 msk vatten
- 4-5 normalstora rödbetor
- 150 g fetaost
- 2 dl turkisk yoghurt
- 1 ägg
- 1 msk honung
- 1 tsk torkad timjan
- salt & svartpeppar
- 1,5 dl riven ost
Koka rödbetorna tills de har blivit mjuka. Låt dem svalna och gnid sedan av skalen. Mixa snabbt ihop mjöl, smör och vatten till en smidig pajdeg. Lägg i kylen i 30 minuter. Skiva rödbetorna tunt. Smula fetaosten och blanda med yoghurt, ägg, honung, timjan, salt och peppar. Kavla ut pajdegen och klä en pajform med degen. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 200 grader. Ta ut pajskalet och sprid ut rödbetorna i formen. Bred över fetaostkrämen och strö över den rivna osten. Grädda i cirka 30 minuter eller tills pajen fått fin färg.