Saffranskaka med mandelmassa, frosting och lingon
Om man vill bjuda på något väldigt juligt, riktigt gott och festligt nu under julhelgen tycker jag att man ska baka denna ljuvliga saffranskaka. Den mjuka kakan har förutom saffran fått smak av mandelmassa och som att det inte vore nog så toppas den med en krämig färskostfrosting och så lingon på toppen. Lingonen ger god syrlighet till den söta kakan, och dessutom blir det ju extra juligt och fint, eller hur?
Saffranskaka med mandelmassa, frosting och lingon
- 3 ägg
- 3 dl socker
- 3,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1,5 dl grädde
- 75 g smör
- 200 g riven mandelmassa
- 1 g saffran (2 paket)
Frosting
- 200 g färskost, typ Philadelphia
- 50 g rumsvarmt smör
- 4 dl florsocker
- 1 msk vaniljsocker
- frysta lingon
Mortla saffranet med lite socker. Smält smöret, rör ner saffranet och låt det svalna. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner grädden och det smälta smöret. Riv mandelmassan grovt och rör ner. Blanda mjöl och bakpulver för sig och vänd ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i 175 grader i ca 40 min, känn efter med en sticka så att kakan är torr. Låt svalna.
Vispa ihop smör och färskost. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa till en slät kräm. Bred över kakan över och strö över lingon.