Chicco Next2Me Bedside Crib med Carena Mysingen och BabyDan Cuddle Nest Ergo – Recension

Nu har en era tagit slut igen. Vår lilla tvåa har blivit för stor för att sova i babysäng, och vi har fått stuva undan Chicco Next2Me Bedside Crib. (Jag hoppas vi får plocka fram den en gång till, men juryn är fortfarande ute i den frågan, om man säger så. Men det är ett helt annat inlägg.)

Med ”för stor” menar jag inte storleksmässigt, för Chicco Next2Me Bedside Crib är en riktigt rejält tilltagen babysäng, utan det är bara så att vår lillskrutta plötsligt vid snart åtta månaders ålder börjat ställa sig upp, och då behövs en säng med högre kanter.

H sov i en ärvd liten rottingsäng det första halvåret, men eftersom den åkte vidare till ett av B:s kusinbarn sedan ville jag hellre köpa något eget inför L:s ankomst än att behöva krångla med att frakta hem arvegodssängen IGEN, och sedan återigen behöva ordna med frakt till nästa unge i B:s släkt. Så det blev en Chicco-säng.En mycket liten L sover i sin Chicco Bedside Crib med Carena Mysingen babynest. L vaknade oftast av att läggas ner direkt i nestet, eftersom tyget kändes kallt, så vi hade oftast en mjuk bomullsfilt från Babygreen ovanpå. Den skyddade även babynestet från mycket av kräket.

Inledningsvis var jag inte helt nöjd med sängen, eftersom jag tyckte att den var något för låg för att kunna ha långsidan öppen mot vår relativt höga kontinentalsäng. Den uppfattningen ändrades efter ett tag, eftersom jag insåg att den inte var tänkt att ha liggytan kant-i-kant med liggytan på sängen, utan att det är en uppstickande kant som skall liva med liggytan på vuxensängen, så att liggytan i babysängen är något lägre. Med detta i beräkningen var det egentligen bara vår bäddmadrass som var liiite högre än tänkt, och vartefter den inledande total-hönsmamma-som-tror-bebisen-kommer-att-GÅ-SÖNDER-av-allt-fasen (som i vart fall jag drabbats av som nyförlöst med båda barnen) lagt sig, så hade vi långsidan öppen hela tiden.De fina lakanen är i mönstret ”Hippo” från BabyTrold.

Chicco Next2Me Bedside Crib är en rymlig babysäng, och även om den är mjuk och ombonad kan det behövas något extra för att verkligen omsluta en nyfödd bebis. Många bebisar har svårt att sova om utrymmet runtomkring är för stort och öppet, och det har gällt båda våra.

Vårt först införskaffade Babynest, Carena Mysingen, har väldigt låga kanter och jag tyckte inte att det kändes tillräckligt ombonat. Jag köpte ganska snart ett riktigt rejält babynest istället, ett BabyDan Cuddle Nest Ergo, som är på den andra änden av skalan. Jättestort och med rejäla kanter. Det finns till och med en bärplatta att köpa till så att den kan användas som mjuklift (men det tyckte jag faktiskt var onödigt, tro’t eller ej).Chicco Next2Me Bedside Crib bäddad med BabyDan Cuddle Nest Ergo och Mumin-lakan från Rätt Start.

Här är L nästan 5 månader gammal, och börjar bli lite för lång för baynestet från BabyDan.Storebror lånade också Chicco Next2Me Bedside Crib när han tyckte att det blev för trångt i stora sängen.

L sov sedan länge i sin Chicco-säng, med BabyDan-nestet. Tills dagen kom då nestet var för kort (den modellen är inte heller öppningsbar nedtill), och började kännas lite väl trångt för vår växande tjej. Då plockade jag fram Carena Mysingen, som vi först använde med botten uppknäppt, bara för att L tyckte om att ha det ombonat runt huvudet när hon sov. När även detta började kännas litet tog vi ur den långa korven till innerkudde och lade runt huvudänden på sängen, som ett sånt där sovdjur ungefär.Platsekonomiskt med barn på rad i föräldrasängen. I den för tillfället outnyttjade babysängen hade vi här övergivit babynest helt, och hade bara innerkudden från Carena-nästet som ”huvudstöd”.

Och sedan var hon plötsligt nästan 8 månader och började stå upp. Veckorna innan dess var väldigt bekväma, för då kunde hon inte riktigt sätta sig upp mer än att stå på alla fyra, men var fullt kapabel att rulla ner från vår säng och ner i sin egen. Så efter en tidig morgonamning rullade hon bara tillbaka – ajöss, och tack för tutten! – och låg sedan och pratade för sig själv och pillade på alla lappar hon kunde hitta på lakan, säng och gosedjur.

Men när hon väl kunde ställa sig upp på knä och till och med även på fötterna var det inte säkert att ha henne i babysäng längre, och en era hade kommit till sitt slut.

Recension av Chicco Next2Me Bedside Crib

Sammanfattningsvis har jag varit jättenöjd med sängen, och kommer att använda den igen om det skulle bli ett tredje barn framöver. Jag köpte min i färgen Dove Grey från Jollyroom, och vill minnas att den då kostade ca 1 900 kr.

rymlig, mjuk och ombonad

+ snygg

nedfällbar långsida

+ genomskinligt meshnät i långsidan så att den går att se igenom även när den är uppfälld

uppställbar huvudände, bra vid förkylning eller för ”kräkbarn” (vi hade huvudänden uppställd konstant…)

justerbar höjd

– den hade gärna kunnat vara lite högre för att passa de höga kontinentalsängar som är vanliga nu

– den känns lite ranglig, även om den faktiskt står väldigt stadigt

– det gick inte att fästa underförankringsbanden på vår typ av säng, kontinentalmadrasser med ben undertill utan stomme runt. Vi använde den dock med öppen sida ändå (mot bruksanvisningens förbud), för det krävdes mycket kraft att kunna skjuta den åt sidan, och den åkte aldrig iväg det minsta förrän den allra sista natten, då hon lyckades skjuta iväg den ett par centimeter när hon spjärnade i med fötterna för att försöka krypa upp i vår säng. Bruksanvisningen tyckte inte heller att sängen skulle användas med förhöjt huvudläge samtidigt som långsidan var öppen, men det struntade vi också i, och det gick bara fint.

Recension av Carena Mysingen Babynest

Carena är ett budgetmärke som främst säljs hos Lekmer, och jag beställde mitt vita med grå prickar sommaren 2020 för 499 kr.

lågt pris

öppningsbart i fotänden

ett litet och nätt babynest som får bra plats även i trånga sängar/liggdelar

– känns billigt och ganska lågkvalitativt i materialen

– låga kanter och inte särskilt ombonat

– ej prisvärt trots det låga priset, jag tror en får stor marginalnytta av att lägga någon hundralapp eller två till

Recension av BabyDan Cuddle Nest Ergo

Babynestet Cuddle Nest Ergo från BabyDan är ett kraftigare babynest än det vanliga Cuddle Nest, och har specialfunktionen att det går att köpa till en bärplatta med handtag för att kunna bära runt barnet i babynestet. Den funktionen har jag dock inte testat. Jag köpte mitt Cuddle Nest Ergo i grått från Jollyroom för 649 kr i januari i år, då L var ca 6 veckor gammal.

stort och rejält babynest med riktigt stora och bylsiga sidor

+ tygerna är jättefina och känns lyxiga

känns prisvärt

– för stort för att användas i vagn eller liten vagga/babysäng, dock perfekt för oss som ville ha det just för att ”förminska” en ganska stor babysäng

– när det är urvuxet är det urvuxet, det går inte att öppna fotändan eller ta ut någon innerkudde

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search