Semmelrulltårta

Förra året (eller var det till och med förrförra året?) var ju semmelwrapen den allra trendigaste varianten på semla, och i år verkar prinsessemlan vara grejen. Alltså en hybrid mellan prinsessbakelse och semla. Det verkar lite märkligt, men jag har inte provat så jag ska inte döma ut det. Jag menar, det är ju två riktigt goda saker så det borde ju bli gott ihop. Vissa kanske tycker att det är lite fånigt men jag gillar det! Semla är ju kanske det bästa bakverket, och även om jag tycker att den klassiska sorten är den allra godaste, så är det ju roligt att testa nya varianter. Därför gav jag mig i kast med att hitta på en egen variant, och det slog mig att rulltårta borde gå att göra en semmelvariant på.

Och minsann, det gick alldeles utmärkt!  Jag gjorde helt enkelt en vanlig, ljus ”rulltårtebotten” men smaksatte den med mortlad kardemumma. När botten svalnat bredde jag på en mandelmasseröra och vispad grädde och rullade sedan ihop hela härligheten. På med massor av florsocker och vips var den klar, och precis hur god som helst! Det blev verkligen semmelsmak på den och bara så gott. Förutom att det går mycket snabbare att göra en semmelrulltårta än klassiska semlor så är den dessutom är perfekt att göra om man vill bjuda många på semlor. Så vill ni bjuda in till ett härligt semmelkalas men komma enkelt undan- gör en semmelrulltårta!

Semelrulltårta (10 stora bitar)

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 0,5 dl mjölk 
  • ca 350 g mandelmassa1 + 3 dl vispgrädde
  • florsocker

Vispa ägg och socker riktigt poröst. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma väl och vänd försiktigt ner i äggsmeten. Rör ner mjölken och rör försiktigt till en slät smet. Häll i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda i 250 grader i 5 minuter. Passa så att den inte blir för mörk. Låt svalna något och stjälp sedan upp rulltårtan på ett bakplåtspapper och dra bort det första bakplåtspappret.

Pensla lite kallt vatten på pappret om det är svårt att få bort.  Riv mandelmassan grovt och rör ut med ca 1 dl ovispad grädde till en slät smet som går att bre. Ta lite grädde i taget tills det blir en bra konsistens. Bred på mandelmassan på den avsvalnade rulltårtan (på den ”skrovliga” sidan). Vispa grädden fast och bred på. Rulla ihop rulltårtan från långsidan och ställ kallt en stund så att fyllningen sätter sig, då blir den lättare att skära. Pudra över rikligt med florsocker och skär i bitar. 

Färdiggräddad botten med kardemumma i. Mandelmassesmet och vispad grädde bres på.Rulla ihop och pudra över florsocker.Skär i bitar i önskad storlek, jag fick ut 10 st.Ät upp och njut! Detta är så gott.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search