Klövsjö Gårdsbryggeri

Klövsjö gårdsbryggeri, eller KGB, är ett mikrobryggeri beläget i Klövsjö i Jämtland. Bryggeriet startades av Jan Zakrisson och har varit i drift sedan början av 2010. Idag drivs bryggeriet av familjen Zakrisson, som dessutom driver restaurangen HumleLiret i samma lokaler – en ombyggd lada från 1850-talet. 
Vilket omfattar:

  • Ett hantverksföretag öppet för besökare med guidade turer i bryggeriet. 
  • Regelbundet återkommande ölbryggarkurser och informativa föreläsningar. 
  • En utställning om företaget och om maltdryckernas historia. 
  • En restaurang och en butik med försäljning av maltprodukter. 
  • Ölprovningar, kan beställas och genomföras på lämplig plats.

Historiken bakom Klövsjö Gårdsbryggeri

I början av 90-talet:
En ölbryggarkurs på Jamtli i Östersund ledde till hembryggning under hela 90-talet hemma på gården i Klövsjö. 
Tack Torbjörn Johansson som tipsade mig om kursen, och tack Håkan Lundgren som ledde kursen där jag lärde mig grunderna och som inspirerade mig till de första experimenten. 

På mitten av 90-talet:
”Självförsörjande landsbygd”, en idé jag skrev ned, första steget till bryggeri. 

2007 – i början av ett nytt sekel:
Efter att ha hittat brevet från 1995 om en ”självförsörjande landsbygd”, och efter ett noggrant betraktande av den sedan 15 år tillbaka tomma ladugården, mätte jag upp ytorna och ringde sedan min kursledare från kursen på Jamtli. Han hade under de 16 år som gått, varit med om att starta upp två olika bryggerier. Jag fick lov att komma ned till honom på Arlanda under en dag för att presentera min idé, och för att diskutera olika lösningar kring hur man skulle kunna bygga om ladugården till ett bryggeri. Sedan påbörjades arbetet med att forma Klövsjö Gårdsbryggeri. 

Januari 2010:
Bryggeriet står nu klart och den första produktionen av lättöl i större skala, 800 liter per bryggning, har tagit ordentlig fart. 

Juli 2010:
Från och med juli blev det klart med tillstånden för tillverkning av starköl och vin. 
Bryggeriets historia i bilder >> 

Klövsjö Gårdsbryggeri idag:
Idag är Klövsjö Gårdsbryggeri ett väl etablerat lokalt mikrobryggeri stationerat i Klövsjö i Jämtland. KGB använder sig av hantverksmässiga metoder baserade på den klassiska bryggeritraditionen. Ölbryggning i lite större skala har pågått sedan början på 2010. 
Jan Zakrisson började brygga öl i början på 1990-talet, och har sedan dess förfinat bryggeriets olika recept på både lättöl, folköl och starköl. 
Allt öl bryggs i en ombyggd ladugård från 1850-talet, och tittar man ut genom fönstren ser man delar av Jämtlands fjällvärld sträcker ut sig i bakgrunden. 
En mindre mängd humle produceras på gården, och lokal honung används som smaksättning till vissa ölsorter. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search