Sigtuna Brygghus

Sigtuna Brygghus har ambitionen att bli det bästa craft bryggeriet i matlandet Sverige. Vår första brygd var klar i maj 2006. Det första året bryggde vi 20 000 liter öl  2012 blir det ca 750 000 liter. Jag tror vi kommer att passera en miljon liter under 2013.

Vi finns i Sigtuna kommun i Arlandastad. Sigtuna med tusenåriga traditioner och Arlandastad där mycket av det nya händer.

Hos oss spelas det mycket musik till bryggningarna. När Mattias Hammenlind arbetade med oss var det mycket Rock n Roll.

Men jag tycker vi är mer än Rock n Roll. Vår andra bryggare, Emil Lindén, gör öl i en litet annan stil vilket ni kan märka i hans egen serie av öl under samlingsnamnet Equilibrium och Sigtuna Dunkel Lager.

I bryggeriet finns också Jessica Heidrich som står bakom St Eriks ölen. De bryggs i samma utrustning men har sin egen karaktär. Jessica har tillsammans med stjärnkocken Mathias Dahlgren tagit fram öl med bla enbär och också hallon. Jag är övertygad om att ölets framtid avgörs av hur väl den passar på matborden. Vi provar våra öl och rekommenderar passande mat. (något som också Systembolaget är bra på)

Det finns många ölstilar och vi har snart gjort något inom varje stil. Veteöl och IPA för att ta två exempel. Sigtuna Summer Wit gjorde vi baserad på belgisk tradition men vi lade till Thailändskt citrongräs för att få till en riktigt frisk syra. Vår Sigtuna East Coast IPA är en amerikansk västkust IPA i flera avseenden. Vi gjorde den annorlunda genom att utöver amerikansk humle också tillsätta sådan från Nya Zeeland.

Så jag vill säga att det som Sigtuna står för är  – Tradition och Innovation.

Historien

Peter Forss tog initiativet till Sigtuna Brygghus i april 2005 tillsammans med två bryggkunniga. Det var bl.a. Håkan Lundgren som varit med och startat Kungsholmens kvartersbryggeri och David Meadows.
(se Allt om Mat reportage här) Vårt uttalade mål var att bli ett stort litet bryggeri. Att komma i kapp och gärna gå om Nils Oskars, Jämtland, Slottskällan m.fl. Vi skulle först etablera oss vid Sigtunahöjdens kurs- och konferensgård men det blev istället i en fd Burger King lokal i Arlandastad. De första åren var vi ett avancerat hobbybryggeri och bryggde mellan 20 000 och 30 000 liter. Några av våra produkter var Gas-Jannes Golden Ale, Humle-Hildas Altbier och Biskop Stefans Kalk. Den första brygden nådde de första kunderna i maj 2006. Allt arbete utfördes av ägare och frivilliga. Bördan blev för stor.

Efterfrågan ökade hela tiden och var större än vad vi kunde leverera. 2008 bestämde vi oss för att anställa personal och vår först anställde var Mattias Hammenlind som började i januari 2009. Mattias hade arbetat på Dugges Ale och Porterbryggeri. Han har idag gått vidare mes sitt egna projekt, CAP.

Vi bestämde oss också för att bli mer professionella. Skaffa bättre utrustning och lämna vår egentillverkade etiketter. Fotograf Hans Bjurling och designerna Anne Lindgren och Ola Morkman erbjöd sig att ta fram en ny etikettserie och en logotype. Det fanns många uppfattningar om våra första etiketter. Många gillade dem. Men som Per Ahlin skrev om Gas-Jannes i Dagens Nyheter den 18 mars 2007: ”Gas-Jannes Golden Ale från Sigtuna Brygghus är värt varje krona. Etiketten är anskrämlig, men innehållet! Ölet har en smörig och behagligt doft. Det har en frisk smak med inslag av honung och en njutbar beska. Det är, enkelt uttryckt, ett underbart öl.”

En liten rubrik.

Grundat: 2006
Var Sigtuna
Grundare: Peter Forss

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search