Sötsalt jordnötsfudge
Att sött och salt är en synnerligen lyckad kombination är ju ingen nyhet. Så att denna sötsalta jordnötsfudge blev en riktig höjdare gjorde mig inte förvånad, men glad! För det här är kanske årets bästa julgodis. Perfekt krämig fudge med mjölkchoklad och salta, knapriga jordnötter i. Mums! Använd ett osötat men saltat jordnötssmör, gärna med lite crunch i. Bäst resultat får man om man använder en kökstermometer för att veta hur länge fudgen ska koka, men det går att använda sig av det gamla hederliga kulprovet. Men jag rekommenderar verkligen att använda termometer för äkerhets skull.
För att få höga och fina bitar är det bäst att använda en ganska liten burk eller form att göra fudgen i, Jag använde en glasmatlåda (13 x 19 cm) som blev perfekt!
Jordnötsfudge (ca 15 stora bitar)
- 2,5 dl grädde
- 1,5 dl socker
- 1 dl ljus sirap
- 1 dl jordnötssmör, saltat och osötat
- 50 g mjölkchoklad
- 1 dl salta jordnötter
- rapsolja eller annan neutral olja till formen
Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull och låt sjuda upp till 120 grader, alt. tills smeten klarar kulprovet. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner jordnötssmör och choklad, rör slätt. Hacka jordnötterna fint och rör ner hälften i smeten. Häll smeten i en liten oljad form/burk och strö över resterande jordnötter. Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan i kylen minst 5 timmar. Vänd ut fudgen på en skärbräda och skär i bitar. Förvara i en tät burk i kylen, de går också bra att frysa.