Spröda kardemummakakor
Brysselkex är en av mina favoriter bland småkakor. Spröd och härligt tantig i sin smak. Och nu har jag tagit brysselkexet till nya höjder genom att byta ut det rosafärgade sockret runt om mot kardemumma. I det närmaste ett genidrag skulle jag vilja säga, för det blev så gott! Det är viktigt att det är kardemummakärnor som man mortlar själv och inte mald kardemumma, det ger varken samma smak eller konsistens.
Spröda kardemummakakor (ca 20 st)
- 100 g kylskåpskallt smör
- 0,5 tsk vaniljsocker
- 0,5 dl strösocker
- 2,25 dl vetemjöl
- Ca 2 msk nystötta kardemummakärnor
Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg. Alternativt använd elvisp med degkrokar eller händerna, det tar bara lite längre tid. Forma degen till en rulle, ca 3 cm i diameter. Strö ut kardemumman på en skärbräda och rulla rullen i kardemumma så att hela rullen täcks. Rulla in rullen i plastfolie och lägg i kylen minst en timme.
Skär i tunna skivor, ca 0,5 cm, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 10 min. Håll koll, de ska få lite färg men inte för mycket. Låt svalna lite på plåten (de är sköra när de är varma) och låt sedan svalna helt på galler.