Millingstorps Bryggeri

Millingstorp är ett lite annorlunda fantombryggeri.

1998 startade Karolina Johansson företaget Millingstorp Gårdsbryggeri. Maken Håkan levererade sedan tidigare korn till andra ölproducenter, så tanken på att själva framställa eget öl låg nära till hands. Den ursprungliga idén var att starta upp ett bryggeri på gården, men paret insåg snart att det vore en alldeles för stor och osäker investering. Istället valde de att köpa in bryggeritjänsten. 

Tack vare detta kan en hög och jämn kvalitet hållas på ölet, och produktionen blir mer säker och stabil. Vid insikt om detta var företagsnamnet redan registrerat och etablerat. Därför togs beslut om att behålla namnet trots att företaget i nuläget inte har någon egen bryggeriverksamhet

Karolina verkar som en övergripande projektledare och sköter bland mycket annat administration, marknadsföring samt försäljning av ölet. Håkan Johansson är marknadschef i företaget, men även lantbrukare som odlar ekologiskt korn på gården i östergötland. När paret inte jobbar tar de hand om sina tre barn och familjens hästar. På gården finns, förutom kontor och lager, även en egen pub. Där kan gäster samlas, föredrag hållas och smakning av ölet äga rum.

Bara ett stenkast från gården finns den berömda Rökstenen. Det är en cirka två och en halv meter hög sten täckt av runor som tros ha rests på 800-talet. Den har varit en viktig inspirationskälla till ölet och dess namn. Runölets etiketter pryddes till en början av runan ”Wynja”, som skrivs som ett ”P”. Denna symboliserar bland annat glädje, fred, positivitet och kreativitet. Trots att Runölets symbol ändrats till ett ”R” lever Wynjas ledord ännu kvar inom verksamheten.Runöl har med sin utsökta smak och kvalitet nått stora framgångar bland ölkännare runt om i världen. Under årens lopp har paret Johansson bland annat vunnit tre guld, ett silver och ett brons på Stockholm Beer and Whiskey Festival, detta tack vare sin känsla och passion för öl.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search