Strömsholms Brygghus

Strömsholms brygghus är ett bryggeri som brygger öl med högklassiga råvaror och med stor kärlek till drycken och hantverket. En stor del av processen sker fortfarande för hand och vi har därför känslan av att befinna oss mitt i bryggprocessen, istället för att på avstånd sköta bryggningen från ett kontrollbord.

Vi startade 2008 i Strömsholm men växte snart ur lokalerna. 2010 köpte vi ett järnvägsmagasin i Köping och flyttade verksamheten dit. Vi passade samtidigt på att köpa ett nytt, större bryggverk från PBS i England. Det är ett traditionellt bryggverk av brittisk modell med en kapacitet på 2000 liter. Vi fyrdubblade därmed kapaciteten och slapp att oroa oss för att vi inte skulle hinna förse våra kunder med öl. Bryggeriet ligger nu 87,3 meter ifrån köpings järnvägsstation och tågen passerar precis bakom bryggeriet. Vinka gärna om du åker förbi med tåget, eller ännu hellre: stanna till på en visning av bryggeriet och/eller en ölprovning med eller utan mat. 

Vi brygger idag elva olika öl:
Slussvaktaren som är en lätt, ljus ale bryggd med ljus malt, karamellmalt och lite vetemalt. Den är humlad kontinuerligt under den sista halvtimmen av koket med en rejäl giva precis när vi stänger av kokpannan. 

Hård är en mustig ale bryggd med ljus malt karamellmalt, melanoidin- och lite chokladmalt. Den är humlad i lagringstanken – sk torrhumling. 

Malakias är en rököl som bara bryggs till jul varje år. Den är rejält rökig och rökigheten kommer från torvrökt whiskymalt från ön Islay i Skottland. Den har bakom rökigheten en blommig smak och doft och en antydan av honung. 

Biskop Kol är en fyllig stout rejält humlad med amerikansk humle. 

Tokolle är en ljus, maltig ale försiktigt humlad med engelsk humle, vi har valt att lägga tonvikten på maltigheten här. 

Köpingshus rödh är inspirerad av irländsk red ale som drar åt en vacker rödaktig nyans. Även här är tonvikten lagd på maltigheten. 

Gråskägg är en lättrökt porter med en mjukt chokladig smak. 
Köpingshus swarth är närmast en dark mild ale bryggd med bla annat karamell- och svartmalt. Den bryggs med både 3,5% och 4,5% alkoholhalt. 

Post-Kari är en ljus ale med låg alkoholhalt, 3,5%. 

En riktig stor stark är vår första lager, maltig och fyllig med en subtilt trevlig humlearom och smak. Slutligen vår alkoholsvagaste öl, 

En riktig lättöl, är en ljus, smakrik ale i lättölsstyrka. Utmärkt för den som inte vill eller kan dricka starkare öl.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search