Pannkakstårta à la Pettsson
När min syster var barn så önskade hon alltid samma tårta på sin födelsedag: pannkakstårta! Och den skulle vara dekorerad precis som i Pettson och Findus-boken Pannkakstårtan, nämligen med punchpraliner (sådana små bruna godisbitar med vita prickar på). Och det är klart att man vill äta pannkakstårta med punchpraliner på, det är ju väldigt gott! Konstigt nog väldigt mycket godare än att äta pannkakor på vanligt sätt? Och så mycket svårare är det ju inte; stek ett lass pannkakor och varva med vispad grädde och sylt.
Toppa med grädde och godis och hugg in! När vår ettåring firade sin första födelsedag i somras hade vi ett minikalas i trädgården, innan det stora kalaset helgen efter, då vi åt pannkakstårta. Dock inte särskilt uppskattat av födelsedagsbarnet märkligt nog, men det betydde ju bara mer tårta till oss vuxna!
Pannkakstårta à la Pettson (ca 6 bitar)
- 4 dl vetemjöl
- 1,5 tsk salt
- 8 dl mjölk
- 4 ägg
- 50 g smör
- 250 g valfri sylt
- 4 dl vispgrädde
- punchpraliner
Blanda mjöl och bakpulver. Vispa i hälften av mjölken till en slät smet. Vispa ner resten av mjölken och äggen. Smält smöret och rör ner i smeten. Grädda smeten, gärna i en lite mindre stekpanna, i smör till ett gäng pannkakor och låt svalna. Vispa grädden och varva pannkakorna på ett fat med grädde och sylt (vartannat lager) och avsluta med ett lager grädde. Toppa med praliner och kanske nåra biggarårer. Hugg in! Och obs, en pannkakstårta blir bara godare till dagen efter.