Daimcheesecake med kolasås

Vips så var både veckan och helgen slut, och runt hörnet väntar en ny vecka- en vårvecka! Jag gissar att ni liksom jag njutit av vårvädret till max i helgen. Jag gillar alla årstider och njuter av varje årstidsväxling, men visst är det något alldeles speciellt med de första vårdagarna. När man är beredd att kyssa de torra, grusiga gatorna och högtidligt placerar årets första tusslilago i ett litet glas på köksbordet. 

De senaste dagarna har jag befunnit mig på en minisemester i Göteborg, så någon matlagning har det inte varit tal om. Däremot en hel del restaurangmat, hockey-korv och oförskämt mycket hembakat kalas-fika. Så något egenlagat recept kan jag inte bjuda på.Men! Igår kväll när vi landade i Örebro igen var vi bjudna till min syster på Melodifestivalmiddag där det förutom underbara hemmagjorda pizzor bjöds på en fullkomligt fantastisk dessert. Nu hyller jag ju rätter till höger och vänster, men snälla tro mig när jag säger att detta var en av de absolut godaste desserter jag ätit. Läs noga nu; fryst daimcheesecake med kolasås och havssalt. Alltså; daim + cheesecake + kolasås + havssalt. Ni förstår ju. Så gott att jag knappt kunde koncentrera mig på finaldramatiken!

Frasig digestivebotten, len cheesecake med knapriga bitar daim och så en ljuvligt söt kolasås ovanpå, toppad med havssalt som är kolans bästa vän. SÅ gott! Receptet kommer från (läsvärda och inspirerande) Jennys matblogg. Havssaltet finns inte med i originalreceptet utan det la syrran själv till och det tycker jag verkligen förhöjde hela smakupplevelsen, så skippa inte det.

Fryst daimcheesecake med kolasås (ca 10-12 bitar)

 • 3 dubbeldaim, hackad
 • 1/2 paket digestivekex
 • 40 g smör
 • 3 äggvitor
 • 3 äggulor
 • 1 dl socker
 • 300 gram phialdelphiaost
 • 1 msk vaniljsocker
 • 4 dl grädde
 • 1 burk kondenserad mjölk sötad – kokad i max 2 timmar
 • havssalt

Ta av etiketten på burken och koka i rikligt med vatten i max 2 timmar. Tänk på att den måste vara täck med vatten under hela koktiden. Skölj under kallt vatten tills den svalnat och förvara sedan i kylskåpet. Mixa kexen till smulor. Smält smöret och rör ihop med kexen, platta ut i en rund springform med avtagbara kanter. Ställ svalt medan du börja med själva cheesecaken. Ta fram tre olika skålar och fördela enligt följande:

Skål 1: Äggulorna, socker, vaniljsocker och philadelphiaosten, ihoprörda.

Skål 2: Grädde, fluffigt vispad. Vänd ner den hackade daimen.

Skål 3: Äggvitorna, hårt vispade.

Blanda skål 1 och 2 och vänd sist ner nr 3. Fördela på kexbotten och frys minst 5 timmar. Ta fram 15 min före servering och bred ut kolasåsen över kakan. Strö över havssalt och servera.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search