7 timmar senare, samt recension av Voksi Babynest

Precis innan jag somnade igår instagrammade jag. Sedan sov jag.

En gång vid 02 vaknade bebis, och jag lade henne till bröstet. Och somnade om. (Vaknade såklart med ett ryck en stund senare – vi får ju inte sova så ännu!) Lade tillbaka den lilla i babynestet, och fortsatte sova.

Vaknade imorse och var tvungen att kolla tidsstämpeln på instagram. ”För 7 timmar sedan”, stod det. Det här kan jag ju faktiskt leva med!

V:s aktiva perioder är inte helt regelbundna ännu, och vissa nätter blir fortfarande röviga eftersom hon kan tycka att mellan 01 och 04 är en bra tid att leva lajf. Men många gånger så har hon en eller två obrutna långvilor nattetid. Om jag (som igår) fångar den första också för sömn, istället för att bingea Grey’s anatomy och vänta på att hon ska vakna för ett nattmål, så får ju plötsligt jag också en hel natts sömn.

Och denna bebis sover faktiskt på andra platser än i min famn! Hoppas det håller i sig. På nätterna sover hon (det mesta av tiden i alla fall) i sitt babynest, som jag tänkte passa på att göra en liten recension av.

Jag köpte ett Voksi Babynest i färgen ”light pink” från Babyworld.se i november 2018. Priset var då, precis som nu, 1019 kr.

Färgen är verkligen jättefin, och ligger någonstans mellan mörkt gammelrosa och ljungrosalila. Jag är ju inte en person som tycker om den där vitt-fluff-blandat-med-blekrosa-eller-babyblått-beroende-på-barnets-kön-kombinerat-med-lite-härligt-könsneutralt-dimgrått-och-lattebeige-stilen. Men den här rosa färgen föll jag pladask för, och köpte nestet utan att tveka, långt innan jag visste könet på kommande bebis. För att jag älskade färgen. Det finns även i en lite mörkare (men ändå klarare än den gängse ”navy”) blå färg, nästan som Bugaboos ”royal blue” men något ljusare och lite ”skitigare” som jag också tyckte var fin, men inte gick lika fint ihop med den ljust gråmelerade insidan, samt en mellangrå och en mörkare, nästan antracitgrå. Insidan är i ljugråmelerat jerseytyg på alla varianter.

Babynestet består av tre delar: ett tygöverdrag med dragkedjeförsedda ”fack” för kantkudden och madrassen. Enfärgat tyg runt utsidan, med ljusbrunbeige äkta läderapplikationer – remmar som håller ihop nestet i nederkant, ett Voksi-märke på ena långsidan och ett bärhandtag på andra långsidan, och en insida i ljugråmelerad bomullsjersey. Sedan en madrass i skumpolyester, och en avlång kantkudde i polyester med polyesterfyllning.

Nestet är lätt att tvätta, överdraget går att maskintvätta i 40 grader strykfritt (eller 60 grader handtvätt) enligt anvisningarna. Jag har tvättat mitt i 60 grader vanlig maskintvätt utan bekymmer (för att få bort fläckar av nyfödingkräk av mekoniumblandat fostervatten), och även torkat i torkskåp på medelvärme. Kantkudden går att maskintvätta i 60 grader samt torktumla enligt tvättanvisningarna, och madrassen att handtvätta i 60 grader (hur gör man ens det?), men det har jag inte behövt göra ännu.

Kantkudden är lätt att stoppa i, eftersom dragkedjan går hela vägen runt nestet. Madrassen petas in genom en dragkedjeförsedd öppning i den nedre kortänden, vilket är lite meckigare, men långtifrån svårt. Madrassen har också en ”flärp” som viks upp mellan fotänden på själva nestet och kantkuddens ändar, som hålls ihop av ett läderspänne. Nestet kan sedan öppnas i fotänden, och då fälls madrassflärpen ner, men i stängt läge skyddar den så att inte bebis kan hamna mellan madrass och de ihopspända kanterna på kantkudden.

Textilierna är oekotex-certifierade, och nestet uppfyller en mängd säkerhetsstandarder, bl.a. en avseende luftflöde för kuddar för spädbarn, som säkerställer att kantkudden går att andas igenom.

Måtten är (enligt tillverkaren) utvändigt längd 91 cm och bredd 53 cm, och invändigt längd 71 cm och bredd 30 cm. Rekommenderad ålder 0-7 månader.

Min åsikt om Voksi Babynest? Utan att ha provat speciellt många olika babynest så upplever jag att det är högkvalitativt, väldigt fint att titta på med fina detaljer, lätt att tvätta och vårda, och bebis verkar sova väldigt bra i det. Det känns lagom storleksmässigt för den tänkta användningstiden, och det är ett plus att det går att öppna i nederkant just för att förlänga användningen.

Den enda negativa faktorn är kanske priset på dryga tusenlappen, som är i det övre segmentet, men det känns motiverat utifrån min ganska begränsade erfarenhet. Det är ljusår kvalitetsmässigt från budgetnestet från Carena som jag testade med L, och en bra bit ovanför det jag hade från BabyDan i mellanprisklass. Jag har inte testat andra dyrare babynest, så jag vet inte hur Voksis står sig mot t.ex. Sleepyhead och liknande, men jag kan inte se att andra dyra nästen skulle ha bättre funktioner eller material utifrån det en kan se på bilder och beskrivningar i olika nätbutiker.

Så bara tumme upp för Voksis babynest!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search