Vegetariska köttbullar
Jag tycker verkligen om att äta vegetariskt och saknar nästan aldrig att äta kött. Det enda jag kan tycka är lite tråkigt med vegomaten är att det är svårt att äta klasisk husmanskost, ni vet kött-potatis-och-sås-mat. Vegtarisk mat är ju massor av goda grytor, sallader, soppor, bönor, frön, gryn, men det är inte så mycket som passar med gräddsås och lingon. Visst finns det en massa köttsubstitut av soja eller quorn, men jag är ju inte så förtjust i dessa produkter.
De är processade, rätt dyra och rätt näringsfattiga. Men, när jag dök på ett recept på goda, husmansaktiga, vegetariska köttbullar på den vegetariska bloggen Jävligt gott (där det finns massor av bra recept!) kände jag att jag var tvungen att göra ett avsteg från min princip. Och tur var väl det, för detta blev så himla gott! Konsistensen blev ovanligt bra för vegetariska biffar/bollar och smaken var sådär mustig som köttiga köttbullar är. En riktig fullträff, och så gott att få äta vegetarisk husmanskost! Dessa kommer få ta plats på årets julbord. Originalreceptet finns här, men jag har ändrat lite som vanligt.
Vegetariska köttbullar (ca 4-5 port)
- 300 g quorn
- 1,5 dl ströbröd
- 1 gul lök
- 2 ägg
- 1,5 dl vispgrädde
- 1,5 msk svampfond/ 1 svampbuljongtärning
- 1 msk kinesisk soja
- salt och vitpeppar
- smör till stekning
Finhacka löken. Stek den på medelvärme i en stor klick smör tills mjuk och genomskinlig. Ha i färsen och låt steka med några minuter till. Blanda grädde, fond och soja i en skål och slå över färsen. Låt vätskan koka in i några minuter tills färsen blandats rejält och fått en fin, inte för blöt konsistens.
Blanda ägg och ströbröd i en skål bredvid. Låt dra någon minut och ha därefter ner färsen i brödblandningen. Blanda rejält så att all brödmix har blandats ut och inga klumpar finns kvar. Smaka av med salt och peppar och se till att konsistensen på smeten är fast utan att bli torr genom att ha i mer ströbröd och/eller grädde eller vatten. Forma till små bollar och stek i smör tills de fått fin färg och är genomstekta.
Servera med potatismos, gräddsås, rårörda lingon och inlagd gurka. Superenkelt recept på egeninlagd gurka, från samma blogg, kommer här.
Inlagd gurka
- 1 färsk gurka
- 3 krm salt
- 2 msk ättika (12%)
- 1 dl vatten
- 3 msk socker
- ½ krm vitpeppar
Börja med att göra gurkan. Skölj gurkan och skala den om du vill. Jag gjorde några snygga ränder i skalet för syns skull. Hyvla den tunt med en osthyvel eller mandolin. Lägg skivorna på en tallrik eller i en låg skål och salta dem. Lägg därefter en annan tallrik tätt över dem så de ligger i press och ställ något tungt på. Låt pressas i ca 30-40 minuter så att de vätskar ur en hel del. Blanda sen ihop resten av ingredienserna till en kall lag som du vispar tills sockret löst sig.
Häll av den utpressade vätskan från gurkan och blanda ner skivorna i lagen. Ställ i en ren glasburk i kylskåp i minst en timme innan servering.