Lundabryggeriet

Vi är med när ölvärlden förändras. Vi har noterat att något är på gång. Allt fler botaniserar allt mer nyfiket bland hyllorna med specialöl på Systemet. Allt fler frågar hovmästaren om vilket öl som kan passa till denna maträtt. Allt fler börjar ställa krav på sin öl. Allt fler vill veta vad ölet de dricker är gjort av och vem som gjort det.

Vi vill dela med oss till världen med svängig öl gjord på ett hantverksmässigt vis. Vi har valt ut den bästa malten och den bästa humlen för att koka riktigt bra vört. Sedan förvandlar vi denna vört under så optimala förhållanden som möjligt med riktigt bra jäststammar till ett så gott öl som det bara går. Det ska smaka gott, det ska smaka mycket och det ska smaka väldigt olika varje gång. Så svängigt som det bara går.

Ofiltrerat, för vi tänker göra så bra öl att allt som smakar något får vara med. Då filtrerar man inte för syns skull, det skulle ta bort den där slingrande randen av humlearom som toppar ett glas med gott öl och som fyller din näsa med härlig doft när du tar din första klunk.

Opastöriserat, för riktigt bra öl ska inte värmas efter att den jäst färdigt. Värmer man ölet försvinner de fina aromer jästen skapat när den gjort om de olika sockerarter som en gång fanns i vörten till koldioxid och alkohol och som lyfts fram av humlens örtiga kraft. Men öl är hållbart ändå om man lyckas hålla rent i kranar, tappar och tankar. Vi ställer höga krav på oss själva, högre än de bryggare som väljer genvägar: att filtrera och pastörisera.

Det är alltså öl som hanteras med omsorg och lagras mörkt och svalt för att sedan serveras lagom svalt. Svaga öl får lite kortare hållbarhet, medan starka och mörka öl kommer att växa kvalitetsmässigt under flera år.

När gör vi detta?

Vi startade 2009 och 2011 kom första ölet. Bolaget är bildat. Lokalen är byggd för våra behov och ölbryggningen är i full gång. Ölet går idag att köpa på olika pubar, och inom en snar framtid hittar du oss även på systemet!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search