Bananrulltårta med choklad
Nu när juni brukar det vara dags för alla sommarens kalas. Skolavslutingar, studentmottagningar, dop och kanske bröllop! Gräddtårtor och marsipantårtor brukar man nästan hinna tröttna på i dessa tider, så nu ska ni få ett recept på en lite annorlunda med gudomligt god tårta- bananrulltårta med chokladmousse toppad med vispad grädde och blåbär. Denna tårta bjöd jag min vän arbetsterapeuten på i veckan eftersom hon idag tar sin examen som just arbetsterapeut (hurra!).
Tydligen så finns det inget som heter bananrulltårta upptäckte jag när jag försöjte hitta ett recept på internet. Jag hade nämligen tänkt mig att göra en rulltårta och ville testa något annorlunda, och tänkte att en variant med banan och choklad vore gott. Men, finns det inget recept så får man ju uppfinna ett själv! Jag slog helt enkelt ihop ett grundrecept på rulltårta med ett recept på banankaka och oj så gott det blev! Fylld med chokladmousse blebv det en riktig kalastårta. Testa!
Bananrulltårta
- 3 ägg
- 2 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk ingefära
- 2 tsk kanel1 mosad banan
- 3 msk starkt kallt kaffe
- ½ dl gräddfil
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser vänd ner i smeten. Tillsätt kaffe, mosad banan och gräddfil. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30×40 cm. Grädda mitt i ugnen ca 5 min på 250 grader. Stjälp upp kakan på ett sockrat papper och dra bort pappret som kakan gräddats på. Pensla pappret med kallt vatten så går det lättare att ta bort pappret. Låt kakan svalna.
Chokladmousse
- 100 g mjölkchoklad
- 1 äggula
- 1 dl grädde
Smält 50 g choklad och blanda med äggulan. Vispa grädden och blanda med chokladlandningen. Hacka den resterande chokladen (50 g) och vänd ner i mousse. Bred moussen över rulltårtan och rulla ihop.
Spritsa små gräddrosor på toppen och dekorera med blåbär, myntakvistar och florsocker. Tårtan blir bara godare om den får stå i kylen över natten.