Halloumitacos med ananassalsa

Kan ni tänka er kombinationen halloumi och tacos? Halloumitacos var nämligen precis vad vi åt igår! Eller ja, jag vet inte om det egentligen räknas som tacos då det inte är särskilt mycket taco över smakerna, det saknas både spiskummin och tomat, men tortillabröd med god fyllning är det i alla fall. Oavsett så är hemmagjorda vetetortillas fyllda med frasigt panerad och stekt/friterad halloumi, ananassalsa, sallad, picklad rödlök och vitlöksmajonäs numera fredagsfavoriten nummer ett! Det här måste ni verkligen testa! Räds inte de många momenten i receptet, det är inga svårigheter.

Vill man göra det supernekelt för sig köper man färdig majonäs/aioli och färdiga tortillabröd, vill man fixa och trixa lite mer vispar man ihop sin egen majonäs (superenkelt!) och bakar brödet själv. Sen är detbara att snabbpickla lite rdlök, hacka ihop en salsa och panera halloumin. Gott kommer det bli oavsett, det kan jag lova! Originalreceptet hittade jag på bloggen Vegokäk, men jag har ändrat en del på både innehåll och recept. 

Halloumitacos med ananassalsa (4 port.)

  • 1 förp. halloumi (200 g)
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 1 dl kolsyrat vatten
  • ca 2 dl panko (asiatiskt ströbröd)
  • 1 tsk salt
  • cayennepeppar
  • rapsolja till stekning (ca 2 dl)

Picklad rödlök

  • 1 rödlök
  • 1/4 dl ättika
  • 1/2 dl socker
  • 0,75 dl vatten

Ananassalsa

  • 1/2 färsk ananas
  • 1/2 lime
  • 1 liten chilifrukt
  • 1/2 rödlökfling
  • salt 

Vitlöksmajonäs

  • 1 äggula (rumstempererad)
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1,5 dl rapsolja (rumstempererad)
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt

Vetetortillas (8 st)

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 ½ tsk salt
  • 60 g smör
  • 2 dl vattensallad

Rödlök: Skala och skiva rödlöken tunt. Blanda ättika, socker och vatten i en katrull och koka upp. Slå över rödlöken och ställ kallt. Salsa: Skala och tärna ananasen fint. Riv skalet och pressa saften ur limen. Kärna ur och finhacka chilin. Finhacka rödlöken. Blanda allt och smaka av med salt. 

Majonäs: Blanda äggula och vitvinsvinäger i en bunke. Vispa med elvisp och droppa samtidigt i oljan, lite i taget och häll sedan oljan i en tunn stråle tills det tjocknar och oljan ”tar”. Fortsätt vispa till en fluffig, gulvit majonäs. Riv i vitlöksklyftan och smaka av med salt. 

Bröd: Blanda mjöl, bakpulver och salt och tillsätt smöret i små bitar och smula ihop. Ha i vattnet och knåda ihop till en deg. Låt den vila några minuter innan den delas i åtta bitar som kavlas ut till rundlar, ungefär så stora som stekpannan. Stek bröden i torr, het stekpanna någon minut på varje sida. Lägg bröden mellan rena kökshanddukar så håller de sig mjuka. 

Halloumi: Vispa ihop mjöl och kolsyat vatten och låt svälla i 10 minuter. Blanda planko, salt och cayennepeppar efter smak på en tallrik. Skiva halloumin i ca 0,5 cm tjocka bitar och dela bitarna på längden till stavar. Doppa halloumin i mjölsmeten och sedan i panko.

Lägg på en skräbräda och låt torka på ytan. Hetta upp en stekpanna med mycket olja i (så att det täcker halloumin ungefär upp till hälften), lägg i halloumin och stek/fritera dem gyllene på båda sidor.  Ananassalsa, vtlöksmajonäs, picklad rödlök och sallad.Panerad halloumi.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search