Hemligheten för bättre hälsa

Oavsett om du är 9 eller 90, finns det bevis i överflöd att träning kan förbättra din hälsa och ditt välbefinnande. Men även vila är extremt viktig efter att du tränat hårt. Stillasittande tidsfördriv, som att titta på TV, spela på utländska casinon eller spela dator- och videospel, något som är helt acceptabelt så länge du sköter din motion!

Hur kan man förbättra sin hälsa?

Miljontals svenskar rör sig helt enkelt inte tillräckligt för att nå minimitröskeln för god hälsa – det vill säga bränna minst 700 till 1 000 kalorier i veckan genom fysisk sysselsättning.

Det finns många olika sätt att förbättra sin hälsa, och det är viktigt att hitta den metod som passar just dig. Man kan till exempel börja med en sundare kost, mer motion och bättre hygien. Dessa tre punkter är ofta bra steg för att förbättra sin hälsa på lång sikt. Sundare kost innebär att man äter mer nyttig mat och mindre skräpmat, och det är bra för både kroppen och hjärnan. Motion är också viktigt för hälsan, eftersom det ger dig ett starkare hjärta och du får mer energi.

Vila

Vi blir alltid tillsagda att vara aktiva och träna regelbundet. Men oavsett om du tränar för en tävling eller känner dig extra motiverad är inte alltid mer träning bättre för din hälsa. Vilodagar är lika viktiga som träning. Faktum är att det inte finns ett endaste framgångsrikt träningsprogram som inte är komplett utan vilodagar.

Genom att ta regelbundna pauser kan din kropp återhämta sig och reparera sig. 

Kost

Kosten är en viktig del av livet, och det är viktigt att man får i sig den näring som man behöver. Det finns många olika sätt att äta hälsosamt, och det är upp till var och en att välja den kost som passar just dem bäst. Man kan välja att äta vegetarisk eller köttbaserat, och det finns många olika recept för alla smaker.

Man kan även välja att äta enkel mat eller mer avancerad mat, beroende på hur mycket tid man har och hur mycket energi man vill lägga på matlagningen. Oavsett vilken kost man väljer, så är det viktigt att man får i sig de näringsämnen som man behöver för att må bra. 

Flexibilitetsträning

Stretching eller flexibilitetsträning är den tredje delen av ett balanserat träningsprogram. Muskler tenderar att förkortas och försvagas med åldern. Kortare, styvare muskelfibrer gör dig sårbar för skador, ryggsmärtor och stress.

Men att regelbundet utföra övningar som isolerar och sträcker de elastiska fibrerna som omger dina muskler och senor kan motverka denna process. Stretching förbättrar även din hållning och balans.

Kontionsträning

Konditionsträning är mittpunkten i alla träningsprogram. Nästan all forskning om de sjukdomsbekämpande fördelarna med träning kretsar kring kardiovaskulär aktivitet, som inkluderar promenader, jogging, simning och cykling. Experter rekommenderar att du tränar med måttlig intensitet när du utför aerob träning – rask promenad som påskyndar din andning är ett exempel.

Denna aktivitetsnivå är säker för nästan alla och ger de önskade hälsofördelarna. Ytterligare hälsofördelar kan komma från ökad intensitet.

Styrketräning – Öka din styrka i skelett och ben

Styrke- eller motståndsträning, som träning med elastiska band och användning av viktmaskiner eller fria vikter, är viktigt för att bygga muskler och stärka din benstruktur.

Skelettet tappar kalcium och försvagas med åldern, men styrketräning kan hjälpa till att bromsa eller ibland till och med vända denna trend. Styrketräning kan inte bara få dig att se och må bättre ut, det kan också resultera i bättre prestation av vardagsaktiviteter, som att gå i trappor och bära buntar. Starkare muskler innebär också bättre rörlighet och balans och därmed lägre risk att ramla och skada sig. Dessutom hjälper det att ha mycket muskler för att ha bättre viktkontroll eftersom varje kilo muskel bränner fler kalorier än motsvarande i fett.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search