Mjölkchokladfudge med saltlakrits

Såhär i juletider drömmer jag mig tillbaka till åren när jag både hade tid och ork att göra sisådär 10 olika sorters julgodis. Knäck, kola, fudge, bräck och tryfflar i en aldrig sinande ström. Härligt, men nuförtiden nöjer jag mig med ett par tre sorter. I år har jag gjort knäck och fudge och tänkte nog hinna med apelsinkola också. Det tror jag kan bli gott! Men först ska ni få receptet på fudgen, nämare bestämt mjölkchokladfudge med saltlakrits. Om man gillar lakrits i allmänhet och lakrits i kombination med choklad i synnerhet är det här godiset ett måste. Väldigt, väldigt gott!

Mer fudge:

Honungsfudge

Mintchokladfudge

Jordnötsfudge

Mjölkchoklad- och apelsinfudge

Mjölkchokladfudge med saltlakrits (ca 30 bitar)

  • 3 dl grädde
  • 3 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 50 gram smör
  • 1 msk honung
  • 150 g mjölkchoklad
  • 20 st turkisk peppar-godis, krossade

Häll grädde, socker och sirap i en stor kastrull, gärna traktörpanna. Låt koka till 120 grader. Ta kastrullen från plattan och rör ner honung, smör och hackad mjölkchoklad. Rör till en slät smet. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm (eller liknande storlek). Strö över lakritskrosset och rör runt lite i formen så att lakritsen blandar sig med smeten. Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan i kylen så att fudgen stelnar helt. Vänd ut fudgen ur formen och skär i bitar. Förvara i kyl. 

Fint förpackat i en cellofanpåse med handskriven etikett blir fudgen en perfekt liten julklapp.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search