Molnspelstjänster och framtiden för distribution av videospel

Tiden där vi enbart kunde köpa och ladda ner spel är förbi. Med Molnspel har vi fått se en revolutionerande förändring inom spelindustrin där den traditionella modellen utmanas. Med det innovativa konceptet kan du som spelare istället få tillgång till onlinespel direkt via internet utan att behöva ladda ner något eller vara beroende av hårdvara.

Därför är det inte förvånande att utvecklingen lett till flera Molnspelstjänster som erbjuder streaming och prenumerationer av dessa spel. Mycket tyder på att Molnspel är framtiden som redan är här där kvalitetsspel är lika lättillgängliga som filmer eller musik genom olika streamingtjänster.

Så fungerar Molnspelstjänster

Molnspelstjänster innebär att ett företag erbjuder spel via fjärrservrar som streamas direkt till spelarens enhet via internet. Genom detta behövs ingen kraftfull hårdvara eftersom all beräkning och databehandling istället sker i molnet. På så sätt finns det möjlighet för spelare att kunna ta del av sina favoritspel via en dator, smartphone och surfplatta. Spelaren loggar in hos Molnspelstjänsten och får där tillgång till ett stort utbud av spel.

Det finns en rad sådana tjänster idag. Nedan har vi listat fem av de mest etablerade alternativen. 

  • Google Stadia: Är en pionjär inom molnspel som är känd för sin flexibilitet att låta användare spela spel på olika enheter och för sin imponerande spelkatalog.
  • NVIDIA GeForce NOW: Denna tjänst är älskad för sin höga prestanda och förmågan att spela de senaste spelen. Dessutom ofta utan extra kostnad för befintliga ägare av spelen vilket givetvis är en stor fördel.
  • Microsoft xCloud: Denna tjänst samman Xboxs spelbibliotek med molnets flexibilitet vilket är en svårslagen kombination. Microsoft xCloud låter spelare njuta av sina favoritspel var som helst, när som helst.
  • PlayStation Now: Sony har också ett bidrag till molnspel där de erbjuder tillgång till ett stort bibliotek av Playstation-spel för streaming på olika enheter.
  • Steam Link: Den världsberömda plattformen Steam ger möjlighet att strömma Steam-spel till mobila enheter och TV-apparater vilket utökar spelarens frihet och flexibilitet avsevärt.

Fördelar med Molnbaserade spel

Med Molnbaserade spel finns det flera fördelar. Vi går igenom tre av dessa nedan:

  • Tillgång och åtkomst: Via Molnspelstjänster får man tillgång till alla spel genom en enhet och internetanslutning. Därmed behövs varken hårdvara eller nedladdning.
  • Prisvärt: Att köpa alla dessa spel individuellt skulle kunna kosta en förmögenhet. Nu samlas spelen på ett och samma ställe.
  • Flexibelt på flera plattformar: Du får större frihet vad gäller enheter då du kan ta del av spelen från din mobil, dator eller surfplatta. 

Utmaningar och hinder för Molnspel

Det finns dock vissa utmaningar och hinder inom Molnspel som behöver åtgärdas innan det blir tillgängligt globalt. Den teknologiska utmaningen ligger framförallt kring internetanslutningar. För att få en smärtfri spelstund med spelen krävs en stabil internetanslutning. I områden där infrastrukturen kring internet inte är optimal kan det innebära buffring, fördröjningar och andra störningar. 

Dessutom är säkerhetsfrågor också en utmaning. När speldata lagras och hanteras i molnet blir säkerheten en central angelägenhet. I ljuset av ökade cyberhot är det därför avgörande att säkerställa integriteten av spelarnas finansiella och personliga information. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search