Quinoaburgare

Äntligen! Jag har hittat den perfekta varianten på vegetarisk hamburgare! Jag är oerhört förtjust i hamburgare och har sedan jag (i princip) slutade äta kött letat efter det allra bästa substitutet; bönbiffar, sojaburgare, portabellosvamp, aubergine, quorn… Men nej, det är quinoa som ger bäst smak, konsistens och utseende! Quinoa  är en ört lite likt ris eller couscous men har ett betydligt högre näringsvärde och är väldigt proteinrikt. Quinoa finns i flera färger (rött, svart och vitt) och kokas ungefär som ris/couscous/bulgur. Till dessa burgare kokade jag vit quinoa och lät svalna och blandade sedan (precis som vanliga färsbiffar) med ägg, salt och ströbröd och formade sedan till biffar.

Biffarna kan såklart smaksättas med både kryddor och t ex ost, men eftersom det är många tillbehör i en hamburgare så ville jag ha smaken ganska neutral. Burgarna får en mjuk men ändå fast konsistens och har gott tuggmotstånd med en lite frasig yta. Helt perfekta som hamburgare helt enkelt! Testa detta nästa gång ni ska göra hamburgare, jag lovar att ni inte kommer ångra er. Varför inte redan ikväll till fredagsmiddagen? 

Quinoaburgare (8 st)

  • 3,5 dl vatten
  • 2 dl quinoa
  • 0,5 tsk salt
  • 2 ägg
  • 2 msk ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 2-3 msk olja att steka i 
  • bröd, grönsaker, dressing

Koka upp vattnet. Häll i quinoan och saltet och låt koka i 15 min tills vattnet koka bort (eller koka 4 port. enligt quinoapaketet). Låt svalna eller skölj quinoan i vatten tills den blivit kall. Vispa ihop ägg och ströbröd och låt svälla några minuter. Blanda ner quinoan och salta. Forma till 8 biffar och stek några åt gången i olja på medelvärme tills ytan blviit frasig och fått fin färg.  

Servera med dina favorittillbehör. Mina är bladsallad, tomat, senap, gul lök och aioli.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search