Battlefields

Historiska slagfält

Under hela 1800-talet var Sydafrika en mycket turbulent plats. Strider utkämpades över hela landet, men en plats mer än någon annan drabbades av konfrontationer och det var de böljande gräsmarkerna i norra Kwazulu-Natal. Öster om Drakensberg och norr om Pietermaritzburg var scenen för en serie av bittra och blodiga uppgörelser som bokstavligt talat gjorde historia. Det är dessa områden som numera kallas Battlefields.

I östra delen av landet försökte Zulufolket, ledda av skräckinjagande krigare såsom Cetshwayo, Dingane och Shaka utöka sin nation genom att införliva andra stammar i sin egen och därmed skapa en oövervinnerlig Zulunation. Många, mer fredliga stammar, flydde därför upp i bergen.

Till denna tillsynes övergivna vildmark anlände Voortrekkers (boerna) med sina oxar och vagnar i flykt från Kapkolonin och de hatade britterna. Och så var det så klart britterna som svepte in med sina rödklädda soldater för att försöka lägga beslag på fler kronkolonier.

Det som idag verkar vara föga mer än vindpinade slätter fyllda med resterna av stenfort och kyrkogårdar var en gång vittne till otaliga våldsamma strider. Idag utgör denna vackra region hjärtat av den så kallade ”Battlefields Route” som man antingen kan göra som en del av en guidad tur eller på egen hand. Med kartor och broschyrer i högsta hugg kan ni spåra de strider där bland annat Mahatma Gandhi, Churchill, Shaka och general Louis Botha var inblandade och som alla spelat strategiska roller i dessa intensiva sammandrabbningar.

En plats av intresse som inte bör missas om ni reser till Battlefields är Ncome River och monumentet och museet över Slaget vid Blood River där en armé på 10 000-15 000 Zulukrigare drabbade samman med 470 boer i december 1838. Slaget slutade med att 3 000 Zulukrigare dödades och endast 3 boer blev skadades.

Besök också platsen där det första slaget i anglo-zulukriget utspelades i januari 1879. I det så kallade Slaget vid Isandlwana besegrade 20 000 zulukrigare den brittiska armén som endast bestod av 1 800 män varav drygt 1 300 fick sätta livet till.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search