Shamwari Game Reserve

Välförtjänt välkänt

Shamwari Game Reserve är hela 25 000 hektar stort och ligger omkring en timmes bilresa från Port Elizabeth och är ett av de mest kända reservaten i Sydafrika – mycket tack vare serien ”Shamwari: A wild life” som sändes på The Animal Planet.

Även detta område påverkades dramatisk av bosättarna under 1800-talet och djur som svart noshörning, lejon och buffel sköts tills de inte längre fanns kvar i denna del av Sydafrika.

1990 köptes en liten farm av en lokal affärsman och så småningom växte då han köpte omkringliggande land. Arbetet med att återställa marken till sitt ursprungliga tillstånd och att återinföra djuren påbörjades.

Shamwari öppnade 1992 och växte så pass att man år 2000 kunde återinföra stora rovdjur såsom lejon. Idag strövar mer än 5 000 individer fritt i Shamwari.

Shamwari arbetar också med Born Free Foundation, en välgörenhetsorganisation som arbetar för att rädda lidande djur och skydda utrotningshotade djurarter. Här finns två center, ett i norr och ett i söder, som ger lejon och leoparder som råkat illa ut på djurparker och cirkusar runt om i världen en fristad.

Shamwari har idag ett brett utbud av djurarter, här finns alla i the Big Five – elefant, lejon, leopard, noshörning och buffel – men också vildhund, gepard, hyena, giraff, flodhäst, zebra och ett antal olika antiloparter

Även fågellivet är rikt, här kan ni hålla er sysselsatta i ett par dagar om ni är fågelskådare. Det finns många rovfåglar, bland annat sekreterarfågel och skrikhavsörn, vid vattnet kan ni hitta kungsfiskare, skedstork och skuggstork och ni kan också få se den vackra gulstripiga busktörnskatan eller den roliga härfågeln.

Det finns flertalet lyxiga lodger i Shamwari som alla erbjuder något speciellt.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search