Arniston

Välbevarad hemlighet

Arniston är en lugn liten fiskeby som ligger strax nordost om Cape Agulhas och ungefär 10 mil från Gansbaai. Arniston med sin klippiga kustlinje, böljande sanddyner, gyllene stränder och intensivt blåa vatten, är ett riktigt smultronställe och en av de mest välbevarade hemligheterna längs kusten i Overberg.

Här kan ni njuta av långa promenader längs den vackra kustlinjen och besöka de över 200 år gamla pittoreska, vitmålade fiskestugorna i Kassiesbaai som även har blivit ett nationalmonument. Under valsäsongen har ni även fina möjligheter att beskåda dessa magnifika djur på nära håll.

Arniston kallades förr Waenhuiskrans men döptes senare om till Arniston efter att ett skepp med samma namn år 1815 gick på grund strax utanför kusten. Ombord fanns inte mindre än 378 passagerare, mestadels sårade engelska soldater som transporterades från Ceylon till England, och där endast 6 stycken överlevde. Detta är en av de värsta sjöolyckorna som har drabbat Sydafrika genom historien.

Arniston gränsar till två olika naturreservat, De Hoop Nature Reserve och De Mond Nature Reserve. De Hoop skapades för att bevara ett stort våtmarksområde som är hem för nästan 100 olika arter av sjöfåglar. De Mond Nature Reserve ligger i mynningen till Heuningnes River, mellan Arniston och Struisbaai. Här finns ett antal mindre däggdjur bland annat kapgrysbok, stenantilop och grå dykarantilop men även den mycket skygga karakalen. De Mond är även ett idealiskt resemål för fågelskådare.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search