Samara Private Game Reserve

Otrolig naturupplevelse

Omkring 25 mil norr om Port Elizabeth, i närheten staden Graaff-Reinet, ligger Samara Private Game Reserve, ett 28 000 hektar stort och otroligt vackert familjeägt reservat.

Från den övre platån, dit man kommer efter en häftig färd upp för berget, är utsikten ut över slätterna bedövande vacker, och det är inte svårt att se vad som en gång utspelade sig här. Samara var förr ett område med ett otroligt rikt djurliv. Elefant, noshörning, gepard och buffel strövade fritt i stort antal och Camdeboos slätter var skådeplatsen för enorma migrationer då miljontals springbockar och gnuer vandrade över slätterna för att hitta bättre bete och vatten.

Bosättarna, som kom hit på 1800-talet, satte stopp för detta med de stängsel som sattes upp för boskap. De stora djuren sköts, dels för det höga nöjets skull och dels för att de helt enkelt inte passade in med jordbruket.

I Eastern Cape finns ett litet träd, spekboom, eller buskportlak som den heter på svenska. Denna suckulent har en mycket bra förmåga att absorbera koldioxid – en av växthusgaserna – ur luften. I Samara Private Game Reserve växer detta träd mer än gärna och man har också startat ett projekt för att plantera mer spekboom.

Samara har ett rikt djurliv, men är kanske ett reservat som man besöker under sin andra resa i Sydafrika eller om man i alla fall har varit på safari i ett annat reservat. Här får man en alldeles underbar upplevelse, men det är inte ett reservat man ska åka till för att främst bocka av Afrikas djurliv.

I reservatet finns noshörning, giraff, kudu, eland, gemsbock, gnu, nyala, vattenbock och bergzebra (som enbart är svart och vit, jämfört med slättzebra som även har bruna områden) för att nämna några. Här finns också svartryggad schakal, öronräv, leopard, karakal, jordvarg och även gepard, som mycket framgångsrikt återinförts i Samara.

Samara har också ett mycket rikt fågelliv med över 200 arter registrerade. Besöker ni reservatet i augusti har ni chans att se stora flockar på 250-300 grå paradisstorkar.

I Samara finns två femstjärniga lodger att välja på.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search