Svampbiffar, hasselbackspotatis och kantarellsås

Jag tycker för det mesta att det finns alldeles för många nya, spännande recept att testa för att laga samma maträtt två gånger. Men det är klart, ibland blir ju något så himla gott att det inte går att undvika. Ett sådan exempel är dessa svampbiffar som jag lagade för något år sedan för första gången och har lagat flera gånger sedan dess. Så goda är dem! Senast härom veckan lagade jag dem när jag var sugen på att göra en riktigt klassisk söndagsmiddag. Svampbiffarna fick sällskap av hasselbackspotatis, kantarellsås, gröna ärtor och svartvinbärsgelé. Antagligen det godaste du kan äta i höst!

Svampbiffar, hasselbackspotatis och kantarellsås (4 port.) 

  • Svampbiffar
  • 400 g champinjoner
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk timjanoregano
  • 3 dl havregryn
  • 1 äggula
  • 1 dl grädde
  • 2 dl riven ost
  • salt & peppar

Skiva svampen, skala och riv moroten, skala och hacka lök och vitlök. Fräs allt i en stekpanna i ca 5 min tills det mjuknat. Lägg i en matberedare och kör några sekunder, det ska fortfarande vara bitar kvar. Rör ihop havregryn, äggula och grädde och låt svälla några minuter. Kör ner detta tillsammans med ost i svampblandingen så att det precis blandar sig. Salt och peppra. Forma smeten till ca 10 biffar och stek i smör/olja några minuter på varje sida tills de fått fin färg.

Hasselbackpotatis

  • ca 10-12 potatisar
  • 3 msk smör
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl riven ost

Skala potatisen och skiva den i cirka 3-4 mm tjocka skivor, men bara så att de fortfarande håller ihop i botten. Ett bra knep är att lägga potatisen i en träsked när du skivar. Lägg potatisarna i en ugnssäker form med skårorna uppåt. Vill du slippa disk så använd ett bakplåtspapper. Hyvla smöret med osthyvel i tunna skivor och lägg på potatisen. Baka i ugnen i 225 garder i ca 25 minuter. Ta ut och strö över ströbröd, salt och ost. Baka ytterligare 15 minuter, eller tills potatisen känns mjuk och färdig och fått fin färg. Skeda då och då över smöret i formen, på potatisen.

Kantarellsås

  • ca 5 dl färska kantareller
  • smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tärning svampbuljong
  • salt och peppar

Rensa svampen och dela den i mindre bitar. Stek svampen släpps all vätska och den kokat in. Tillsätt smöret och fräs svampen 3-4 min. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt vatten, grädde och buljong. Låt koka ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.

Servera biffarna med potatisen, sås, kokta gröna ärtor och svartvinbärsgelé.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search