Tisdagslunch: Grönsakstårta
Ni som läst bloggen ett tag vet nog vad jag tycker om tisdagar. Veckans sämsta dag, på alla håll och kanter. Jag vet inte vad det är, bara att tisdagar alltid känns trötta, långa och lite gråa.
Är det någon gång man får punka på cyklen eller tappar ut ett helt paket spagetti på golvet så är det garanterat en tisdag det händer. Men, det är då, en tisdag som idag, när man sitter där på universitetet, trött med kalla fötter och vinterflisiga naglar och med tentaplugg som får en att dunka huvudet i kollegieblocket och hetssmsa kompisar om att detta är ORIMLIGT ATT MAN SKA KUNNA, som man behöver en extra god matlåda att muntra upp sig med.
Och det får man genom att packa ner denna både fina och urgoda grönsakstårta. En slags blanding mellan paj och omelett, fylld med goda grönsaker, ägg, ost och kesella. Både morot, sqash och plasternacka får plats i denna anrättning. En matberedare är att föredra till allt rivande, men ett gammalt hederligt rivgärn fungerar förstås också för den som vill träna armmusklerna. Servera gärna med vitkålssallad dressad med lite vinäger och olja.
Grönsakstårta (4 port.)
- 1 msk olivolja
- 1 grovriven palsternacka
- 1 grovriven squash
- 1 grovriven morot
- 1/2 hackad gul lök
- 1 burk kesella
- 1 msk maizena
- 1,5 dl riven god ost
- 3 ägg
- 2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
- 1,5 tsk timjan
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 näve körsbärstomater
Hetta upp olja och fräs grönsakerna mjuka. Blanda kesella, maizena, 1 dl ost och ägg. Rör ner vitlök, timjan, salt och peppar. Häll ner grönsaksfräset i blandningen och häll allt i en smord form med löstagbar kant (jag gjorde i en liten form, 20 cm i diameter, men en vanlig 24 cm funkar fint!). Halvera tomaterna och strö över tillsammans med resten av osten. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 30 min, tills tårtan stannat även i mitten. Ta ut och låt den stadga sig en kvart.
Redo för ugnen…… och klar att ätas!